Poplavljeni um - Jovan Ristić

POPLAVLJENI UM Jovana Ristića: psiho-triler o teorijama zavere

U izdanju Lagune objavljen je psihološki triler Poplavljeni um pisca, publiciste i prevodioca Jovana Ristića. Roman je zasnovan na Ristićevoj noveli „HAARP i druge priče“ koja se 2014. godine našla u zapaženoj antologiji slipstrim proze HAARP i druge priče o teorijama zavere.

Poplavljeni um govori o problemu teorija zavera, pojavi koja se po pravilu vezuje uz teška, krizna vremena i razna socijalna previranja. U eri interneta i društvenih mreža, manjka kredibilnih zvaničnih informacija i viška nepoverenja u zvanične izvore, teorije zavere poprimaju zastrašujući karakter kovitlaca dezinformacija i poluistina, stvarajući plodno tle za zloupotrebu i manipulaciju.    

Kako je za sajt Art-Anima.com otkrio Ristić, roman je delom inspirisan iskustvima sa aktuelnom pandemijom, iako se radnja dešava u periodu između 2008. i 2014. godine, a govori o posledicama sumnji i nepoverenju društva prema sistemu – koje je s jedne strane poprilično zasluženo ali koje je takođe kultivisano i podsticano.

„Tokom pandemije sam osetio da je ono što sam video i doživeo 2014, u vreme poplava, praktično bila pretpremijera; najava onoga što se dešava danas – teorije zavere na delu, u okolnostima informacione preopterećenosti čovekovog uma i ogromnog nepoverenja u institucije sistema“, kaže Ristić.

Junaci romana su četvoro Beograđana koji, reagujući na urgentni poziv sa jedne Fejsbuk stranice, kreću da potvrde postojanje HAARP-a, navodnog klimatskog oružja kojim Amerikanci i NATO razaraju Srbiju. Međutim, ovaj amatersko-rekreativni poduhvat, prevashodno motivisan bekstvom od sive svakodnevice, preobratiće se u dramu pod uticajem pridruženih učesnika i tinjajućih problema iz prošlosti samih protagonista.

„Moji junaci, koliko god da su psihološki i ideološki različiti, delaju u većoj ili manjoj meri pod uticajem raznih teorija i poluinformacija, koje su saznali na internetu, po opskurnim portalima i tabloidima, a nemaju dovoljno kredibilnih, zvaničnih informacija o onome što se dešava“, kaže Ristić. „Sa druge strane svi oni žive u zemlji koja je prošla kroz krupne traume, a te traume su ostavile duboke ožiljke na psihi celog društva, pa i mojih junaka. One oblikuju njihova ubeđenja, strepnje i želje – kako svesne tako i nesvesne – oblikuju zapravo njihov pogled na svet. Istovremeno, u svojim sivim životima, oni nemaju snage da se pobune protiv ličnih i društvenih nepravdi koje ih svakodnevno tište, ali zato rado kreću u potragu za svemoćnom mitskom spravom za koju pojma nemaju kako izgleda ni da li se zaista nalazi tamo gde tabloidi tvrde da se nalazi – u selu Beljina kod Barajeva, na samo 50 kilometara od Beograda. Ono što u početku liči na apsurdnu vikend-ekskurziju, pretvara se u putovanje kroz zonu sumraka, sve do tačke s koje nema povratka.“

Kako je saopštila Laguna, dinamični, vrhunski psiho-triler, Ristićev road-roman preko svojih odlično prikazanih likova (Momira – kome je dosta Fejsbuk revolucionara, Filipa – koji traži smisao u haosu savremenog života, Mrvice – koji je raspoložen za svaku vrstu rušenja, i Bebe – koja želi da raskrinka sve te gluposti) pogađa svaku našu misao o teorijama zavere, ali obuhvata i kolektivnu psihu društva u kojem živimo. Poplavljeni um nije obično poglavlje Dosije iksa, već delo koje nam sugeriše da istina nije tamo negde… 

Jovan Ristić (1973, Beograd) je pravnik, dugogodišnji novinar, pisac i prevodilac. Suosnivač je putujućeg Festivala srpskog filma fantastike, prve svetkovine žanrovskog filma u Srbiji. Autor je istoriografskih knjiga o filmu, a priče, pripovetke i pesme koje su objavljivane u raznim publikacijama i antologijama sakupio je u zbirci Godine u magli

Jovan Ristić - Poplavljeni um
Psiho-triler Jovana Ristića POPLAVLJENI UM