Pinokio - Giljermo del Toro

Objavljen prvi tizer za PINOKIJA Giljerma Del Tora

Objavljen je tizer trejler za dugoočekivanu filmsku adaptaciju klasične priče Pinokio Karla Kolodija, koju režira Oskarovac Giljermo del Toro.

Reč je o mjuziklu rađenom u stop-motion tehnici, čija je radnja smeštena u Italiji tokom fašističke vladavine Benita Musolinija 30-ih godina prošlog veka i prati priču o drvenom lutku koji iznenada oživljava na veliko iznenađenje svog „oca“ drvodelje Đepeta.

Giljermova verzija priče o Pinokiju neće biti doslovna adaptacija Kolodijevog ostvarenja iz 1883. godine. Za ovaj projekat, proslavljeni režiser je inspiraciju crpeo iz još jednog klasičnog ostvarenja – romana Frankenštajn Meri Šeli.

Za reditelja iz Meksika, te dve priče su oduvek predstavljale različite strane istog novčića: „Za mene Pinokio i Frankenštajn predstavljaju istu priču, jer u suštini to i jeste ista priča“, kaže del Toro.

„Film će sadržati neke elemente koji potiču direktno iz knjiga, ali i neke druge koji nikada nisu bili deo tih proznih ostvarenja. Mislim da je suštinska tema kod Pinokija, kao i kod Frankenštajna, razumevanje kako svet funkcioniše“, rekao je del Toro, koji je karijeru izgradio na filmovima o neshvaćenim čudovištima. „To je veoma, veoma ličan film, koji govori o tome šta znači biti čovek.“

Uz Del Tora za režiju je zadužen Mark Gustafson. Scenario potpisuju Del Toro i Patrik Mekhejl. Glasove pozajmljuju Gregori Man, Dejvid Bredli, Ian Mekgregor, Tilda Svinton, Kristof Valc, Fin Vulfhard, Kejt Blanšet, Džon Torturo, Ron Perlman, Tim Blejk Nelson i Bern Gorman.

Datum premijere još uvek nije poznat, ali će se film na Netfliksu pojaviti tokom decembra 2022. godine.