Dejan Ognjanović

Dejan Ognjanović ušao u širi izbor za nagradu „Brem Stoker“!

Pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista i urednik, Dejan Ognjanović, uvršten je u širi izbor za najveću i najvažniju svetsku nagradu u oblasti horor književnosti „Brem Stoker“.

Nagrada „Brem Stoker“ (The Bram Stoker Award) je priznanje koje svake godine dodeljuje američko Udruženje pisaca horora (Horror Writers Association, HWA) za najveće postignuće u oblasti pisanja horora. Ove godine nagrada se dodeljuje u 12 kategorija.

U svakoj od kategorija predloženo je po 10 radova, a članovi Udruženja pisaca horora izjasniće se do 15. februara kojih pet radova će ući u najuži izbor i zvanično biti nominovano za nagradu „Brem Stoker“. Rezultati glasanja biće objavljeni 23. februara 2022. godine.

Ognjanović je ušao u izbor zahvaljujući svom eseju The Three Paradigms of Horror (objavljenom u magazinu Vastarien Vol. 4, Issue 2, izdavača Grimscribe Press) u kategoriji „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“ (Superior Achievement in Short Non-Fiction).

Tim radom Ognjanović definiše tri ključne paradigme horor žanra: „strah od sebe“, „strah od drugih“ i „strah od natprirodnog“ – i prikazuje šest bazičnih varijacija proisteklih iz konzervativnog i progresivnog tretmana njihovog oblikovanja. Polazeći od određenja Džona Karpentera, Robina Vuda i svojih sopstvenih, autor analizira reprezentativne primere iz oblasti horor književnosti i filma za svaku paradigmu i njenu varijaciju.

Ognjanovićev esej Tri paradigme horora, na srpskom jeziku, dostupan je za besplatno preuzimanje u PDF formatu na sajtu Academia.edu.

Dejan Ognjanović - Nagrada Brem Stoker
Dejan Ognjanović u izboru za nagradu Brem Stoker