BIBLIOTEKA - Zoran Živković

U Istanbulu izložba inspirisana Živkovićevom BIBLIOTEKOM

U Istanbulu je 15. januara otvorena samostalna izložba radova turskog umetnika Engina Bejaza „Virtuelna biblioteka“, nama naročito zanimljiva jer je inspirisana popularnim romanom Biblioteka Zorana Živkovića.

Izložba je naslovljena prema uvodnom poglavlju Biblioteke, a većina zastupljenih radova nadahnuta je raznim epizodama iz tog dela.

Glavni junak Živkovićevog  romana je pisac, čije životno središte predstavljaju knjige i biblioteka. Upravo poput glavnog protagoniste romana, i sam umetnik oseća strast prema istim stvarima.

„Kao neko ko voli književnost i knjige, oduvek sam želeo da se moji radovi nekako susreću s njima“, kaže Bejaz ističući da je inspiraciju za zbirku radova „Virtuelna biblioteka“ dobio nakon čitanja romana proslavljenog srpskog pisca fantastike.

Prema rečima kritike, Bejaz u svojim delima prepliće vizije biblioteka iz prošlosti sa vizijama virtuelnih biblioteka savremenog doba, ideje minulih vremena sa idejama sadašnjeg trenutka, na taj način stvarajući mostove između drevnih i modernih mitova.

U Turskoj je do sada objavljeno više izdanja romana Biblioteka, koji je 2003. godine ovenčan prestižnom Svetskom nagradom za fantastiku (WFA).

Izložba Engina Bejaza održava se u poznatoj istanbulskoj galeriji Diani i biće otvorena do 03. februara 2022. godine.

Jedan od radova sa izložbe VIRTUELNA BIBLIOTEKA Engina Bejaza