Ana Došen

Esej Ane Došen u širem izboru za nagradu BREM STOKER

Na svom sajtu Cult of Ghoul, Dejan Ognjanović je objavio vest da je u širem izboru za ovogodišnju „Brem Stoker“ nagradu, koju dodeljuje američko Udruženje pisaca horora (Horror Writers Association), uvršten esejistički rad autorke iz Srbije, Ane Došen.

Da podsetimo, pre dve godine je upravo esej Dejana Ognjanovića „Tri paradigme horora“ uvršten najpre u širi izbor za ovo prestižno svetsko priznanje, a zatim je doživeo i zvaničnu nominaciju uz tekstove još četvoro američkih autora.

Rad Ane Došen „Heterotopic Hell Ride on The Midnight Meat Train” („Heterotopička paklena vožnja na Ponoćnom kasapskom vozu“) uvršten je u istu kategoriju („Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“) kao i Ognjanovićev rad pre dve godine.

U svom radu, Ana Došen se bavi filmskom adaptacijom priče „Ponoćni kasapski voz“ (prvi tom Knjiga krvi) Klajva Barkera. Tekst naše autorke objavljen je u zborniku Journeys into Terror: Essays from the Cinematic Intersection of Travel and Horror (McFarland).

Imena nominovanih autora za ovogodišnju „Brem Stoker“ nagradu, biće poznata do 23. februara, a proglašenje pobednika u svim kategorijama trebalo bi da se obavi tokom maja meseca.

Bez obzira da li se rad Ane Došen nađe u najužem izboru za „Brem Stoker“ nagradu ili ne, činjenica da su u proteklih par godina radovi dvoje autora iz Srbije skrenuli pažnju žirija američkog Udruženja pisaca horora, jasno govori o potencijalima koje poseduje srpska scena fantastike – barem kada je esejističko-teorijska praksa u pitanju. Nadamo se da nije daleko trenutak kada će se u širem izboru za ovo prestižno priznanje naći i prozna ostvarenja domaćih autora.

Ana Došen (1981) je teoretičarka medija i umetnosti, diplomirani japanolog čije polje istraživanja se kreće od čitanja medija i kulture otpora, preko pojma visceralnog, medijskog predstavljanja Dalekog istoka do azijske kinematografije sa naglaskom na anime.

Diplomirala je na Katedri za japanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija bila višegodišnji stipendista Ministarstva prosvete i dobitnik stipendije ambasade Kraljevine Norveške. Za vreme postdiplomskih studija stručno se usavršavala u Japanu, kao stipendista Japanske fondacije (Kokusai Koryu Kikin). Doktorirala 2017. godine na Fakultetu za medije i komunikacije.

Učestvovala na brojnim međunarodnim konferencijama, prevodila i objavljivala radove u različitim naučnim časopisima i zbornicima iz oblasti teorije medija, studija kulture, filma i književnosti. Ko-uredila zbornik PanEroticsm (Oxford, UK: Inter-Disciplinary Press, 2015). Među poslednjim objavljenim radovima su tekstovi „Bemusing the Audience: Probing the Narrative Diversions in Symbol“ (Ekphrasis – Images, Cinema, Theory, Media, Vol.15 (1), 2016) „Ruševina lepote i multitemporalnost u romanu Zlatni paviljon“ (Jezik, književnost, vreme: književna istraživanja, 2017), „Silent Bodies: Japanese taciturnity and image thinking“ (Etnoantropološki problemi, god. 12, sv. 1., 2017).

Ana Došen u širem izboru za nagradu 'Brem Stoker'
Ana Došen u širem izboru za nagradu BREM STOKER