Zadušnice - Dejan Ognjanović

Objavljen roman ZADUŠNICE Dejana Ognjanovića

Od autora romana Naživo, Zavodnik i Prokletije, Dejana Ognjanovića, stiže novo romaneskno ostvarenje pisano u žanru horora – Zadušnice. Radnja romana smeštena je u blisku budućnost Srbije, u kojoj, tokom jesenjih zadušnica, iz grobova počinju da ustaju mrtvi.

Iako su čitaoci njegovih prethodnih romana navikli na redove teksta ispunjene mučnim, brutalnim scenama nasilja i jezom, novi Ognjanovićev roman sadrži snažne primese crnog humora i groteske, elemente kojima autor pokušava da prevaziđe ili oneobiči svu postojeću apsurdnost i nadrealnost života u Srbiji. O tome na svom blogu Cult of Ghoul, kaže:

Zadušnice sadrže, za moj dosadašnji opus, najizrazitije primese humora – ali, žurim da naglasim, to je veoma crn, često i morbidan, nekrofilni humor, i uprkos snažnim grotesknim momentima, u izvesnom smislu je ovo moj najcrnji roman, jer opisuje Srbiju kao Zemlju Mrtvih, zemlju u kojoj je Život (skoro) nemoguć. Ukratko, ako tu ima nekog humora, on je ponajviše u duhu Tomasa Bernharda i Vilijama Barouza, samo sa malo više gross-out prizora“, kaže Ognjanović.

Iako oživeli mrtvaci predstavljaju jedan od centralnih motiva romana, autor naglašava da u pitanju nije klasičan roman o zombijima, u zapadnjačkom smislu reči.

„… ovi moji živi mrtvaci uopšte nisu zombiji na kakve ste navikli u stranim filmovima“, kaže Ognjanović. „Njihovo ponašanje, njihovo mesto u zapletu, šta oni rade i šta se s njima radi… mislim da je prilično sveže i retko (ili nigde) viđeno“.

Roman Zadušnice objavljen je kao samostalno autorsko izdanje. Sadrži 320 strana, tvrdog je poveza, a pored proznog teksta, donosi prilog „Veseli domaći horor“ iz pera Ilije Bakića, „Odjavnu reč autora“ o nastanku i inspiraciji za roman, kao i spisak pretplatnika.

Tokom predstojećeg Beogradskog sajma knjiga, roman Zadušnice biće dostupan na štandu Kontrast izdavaštva po pretplatnoj ceni od 1.000 dinara. Nakon Sajma, zainteresovani će knjigu moći da naruče putem mejl adrese: dogstar666 at yahoo dot com.

Dejan Ognjanović (1973, Niška Banja) je pisac, urednik, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Objavio je studije: Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019). Autor je romana: Naživo (2003; 2010; 2019), Zavodnik (2014; 2015; 2019), Prokletije (2021) i Zadušnice (2023) kao i zbirke priča Divlja kapela (2022). Priredio je antologiju priča H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012; 2018). Urednik je edicije „Poetika strave“ u Orfelinu. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue. Za esej Hex of the Century 2023. godine dobio je nagradu „Rondo Hatton”. Za esej Tri paradigme horora 2022. godine je uvršten u najuži izbor za nagradu „Brem Stoker” američkog Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association, HWA).

ZADUŠNICE - Dejan Ognjanović
ZADUŠNICE – Dejan Ognjanović