Dejan Ognjanović

Dejan Ognjanović u najužem izboru za prestižnu nagradu ”BREM STOKER”

Jedan od najznačajnijih srpskih proučavalaca horora u književnosti i na filmu, Dejan Ognjanović, uvršten je u najuži izbor za nagradu „Brem Stoker“ (Bram Stoker Award) – prestižno priznanje američkog Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association, HWA).

Udruženje pisaca horora vodeće je udruženje ove vrste na svetu sa 1.800 aktivnih članova. Nagrada „Brem Stoker“ dodeljuje se od 1987. godine u više različitih kategorija za vrhunska prozna dela horora i mračne fantastike, kao i esejističke tekstove koji se bave prozom pisanom u tom ključu. Ono što daje poseban značaj nominacijama za „Brem Stoker“ nagradu, jeste činjenica da nominovanje i glasanje vrše isključivo članovi Udruženja, dakle, ljudi koji su najpozvaniji da sude o kvalitetu kandidata.

Dejan Ognjanović je nominovan u kategoriji „Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici“ za rad pod naslovom „Tri paradigme horora“ (The Three Paradigms of Horror), koji je krajem 2021. godine  objavljen u književnom časopisu „Vastarien“ posvećenom kritičkom proučavanju i kreativnom odgovoru na stvaralaštvo Tomasa Ligotija i drugih autora koje vezuju slične ideje.

Ognjanović svojim radom definiše tri ključne paradigme horor žanra: „strah od sebe“, „strah od drugih“ i „strah od natprirodnog“ – i prikazuje šest bazičnih varijacija proisteklih iz konzervativnog i progresivnog tretmana njihovog oblikovanja. Verzija ovog eseja, na srpskom jeziku, može se besplatno preuzeti sa sajta Academia.edu.

Dobitnici nagrade „Brem Stoker“ za 2021. godinu, u svim kategorijama, biće proglašeni 14. maja, tokom tradicionalne konvencije StokerCon, koja se u Denveru održava od 12. do 15. maja 2022. godine.  

Dejan Ognjanović - Nagrada Brem Stoker
Ognjanović u najužem izboru za BREM STOKER nagradu