Ljudska grla ili Levoruki - Ilija Bakić

Roman Ilije Bakića u širem izboru za nagradu ’’LAZA KOSTIĆ’’

Novi roman Ilije Bakića, Ljudska grla ili Levoruki, našao se među devet odabranih ostvarenja koja su uvrštena u širi izbor za književnu nagradu „Laza Kostić“.

Pored Bakićevnog dela, žiri koji čine Franja Petrinović (predsednik), Goran Ibrajter i Vladimir Gvozden, u širi izbor za nagradu „Laza Kostić“ uvrstio je knjige: Središnja pustinja Miomira Petrovića, Petlja Dejana Aleksića, Španska čizma Vladimira Kopicla, Banja Jovice Aćina, Ruža pod ledom Mirka Demića, Jevanđelje po Jeronimu Muharema Bazdulja, Pesme produženog trajanja Zorana Đerića i Sazrevanje modrica Danila Lučića.

Nagrada „Laza Kostić“, koju čini diploma i novčani deo, biće uručena nagrađenom piscu tokom Novosadskog sajma knjiga, koji se održava od 03. do 10. marta 2022. godine.

Radnja Bakićevog romana smeštena je u alternativnoj stvarnosti, zasnovanoj na premisi da su nacisti prvi razvili nuklearni program i, upotrebom atomskih bombi, porazili Saveznike u II svetskom ratu.

Na zgarištu starog sveta, nastao je novi, koji funkcioniše po pravilima Četvrtog Rajha. U novom društvu posebno mesto rezervisano je za najzaslužnije učesnike rata, koji dobijaju feude. Novopečeni feudalci, nastavljajući ratničku tradiciju organizujući borbe kmetova, kojima se međusobno nadmeću za slavu i prevlast.

Levoruki je mladi ratnik i kovački šegrt, koji odlazi u radioaktivnu zonu na rubu Evrope, kako bi pronašao nove borce za ratne igre feudalaca.