Ljudska grla ili Levoruki - Ilija Bakić

LJUDSKA GRLA ILI LEVORUKI – novi roman Ilije Bakića

Izdavačka kuća Solaris objavila je roman Ljudska grla ili Levoruki jednog od najautentičnijih i najproduktivnijih domaćih pisaca fantastike, Ilije Bakića. Roman se bavi intrigantnom alternativnom istorijom Novog sveta, proisteklom iz drugačijeg ishoda najvažnije diverzantske misije II svetskog rata – operacije Ganersajd.

Operacija kojom su saveznici 1943. godine usporili razvoj nemačkog nuklearnog programa, u Bakićevom romanu nije uspešno sprovedena u delo. Jedino postrojenje za proizvodnju teške vode u Evropi, norveška elektrana u Vermoku, nastavila je da proizvodi taj neophodni sastojak za proizvodnju atomske bombe. Nacistička Nemačka uspeva da razvije najmoćnije oružje tog doba i stekne nedostižnu prednost u odnosu na protivnike. Saveznici su poraženi nizom atomskih udara i prinuđeni na bezuslovnu kapitulaciju.

Novi svet nastao je na zgarištu starog, i nastavio dalje svojim putevima i stranputicama. Posle Trećeg, nastao je Četvrti Rajh. Starog sveta sećaju se samo retki preživeli ratnici. I njihove još živeće vođe. Neuki robovi ne znaju ništa o onome što je bilo pre njih. Oni se upinju da prežive dan u kome su se probudili.

Mlade generacije ne mare za čast ratničke tradicije i slavnu prošlost. Njih interesuje samo bezbrižna sadašnjost. Izvan vidokruga svih postoje i oni trajno obeleženi posledicama atomskih eksplozija…

Pobednici žive po svojim nahođenjima, u gradovima ili na, za zasluge dobijenim, feudima; oni najverniji germanskoj tradiciji u lutajućim plemenima. Da bi nastavili ratničku tradiciju, koja je esencija narodnog bića, feudalci se za slavu i prevlast nadmeću u od vlasti dozvoljenim bitkama svojih vojski sastavljenih od kmetova.

Levoruki je mladi ratnik i kovački šegrt na imanju jednog od feudalaca. Kada njegovom gospodaru ponestane boraca za ratne igre, određen je za člana ekspedicije poslate u radioaktivnu zonu na rubnom području Evrope, kako bi se pronašli novi borci…

Ilija Bakić je autor preko dvadeset knjiga poezije i proze i stotina kritičkih tekstova o delima književne fantastike. Iskoristili smo priliku da povodom romana Ljudska grla ili Levoruki s ovim izuzetnim autorom i poznavaocem fantastike, porazgovaramo o alternativnoj istoriji kao književnom sredstvu i II svetskom ratu, kao jednoj od najpopularnijih tema tog podžanra naučne fantastike.

Art-Anima.com: Šta za Vas kao pisca i kritičara književne fantastike predstavlja žanr alternativne istorije? Kakve mogućnosti taj žanr nudi piscu?

Ilija Bakić: Alternativna istorija nominalno polazi od pitanja-dileme „šta bi bilo – kad bi bilo“ a odgovor zavisi od namera onoga ko pita: odgovor može biti podloga za veselu igrariju ali i temelj za ozbiljna promišljanja jer „novi kurs“ istorije znači mnoštvo promena u svakodnevici društava i jedinki (pošto se, na kraju, sve svodi na to kako živi običan čovek). Uočavanje razlika između života koji živimo i onoga koji žive ljudi u alternativnoj istoriji svakako je intrigantno i provokativno za autora i čitaoca jer traži odmak, pogled iskosa na svakodnevnu nam rutinu koju uzimamo „zdravo za gotovo“. Zaključci do kojih se može doći posle takvih poređenja nisu obavezno prijatni ali mogu biti otrežnjujući.

AA: Šta Vas je navelo da se sada, uprkos brojnim drugim izazovima s kojima se čovečanstvo suočava, posvetite temi kao što je II svetski rat?

IB: Svi izazovi savremenog sveta mogu se posmatrati i kao posledice II svetskog rata koji je, opet, bio „drugo poluvreme“ najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva izazvanog potrebom kapitala da osvaja resurse (materijalne i ljudske sirovine) odnosno da širi tržišta. Od II svetskog rata nam je ostalo mnogo više nego što, u našoj zasenjenosti potrošačkim rajem, mislimo. U krajnjem, glavni pokretač i tadašnjih i današnjih događanja je isti; možda su mu metode suptilnije ali cilj nije promenio.

AA: U kojoj meri se priča zasniva na stvarnim istorijskim događajima i stvarnim planovima koje su nacisti pripremali za Novi svet nakon pobede u II svetskom ratu?

IB: Priča se temelji na istorijskim činjenicama, barem do trenutka kada skreće u „novi kurs“ istorije. Postoji bezbroj knjiga o II svetskom ratu i planovima nacističkih vođa o Novom svetu. Bilo je tu mnoštvo kontradiktornih ideja – od vraćanje na junačku tradiciju starih Germana do visoke urbanizacije i tehnokratskog organizovanja života. Ponešto je bilo i detaljno isplanirano. Šper je, zajedno sa Hitlerom iscrtao planove za Germaniju, „glavni grad sveta“, centralni grad Trećeg Rajha sa impozantnim građevinama. Postojali su planovi za ogromna rušenja gradova, za bukvalno brisanje svih naseobina na nekim od osvojenih teritorija i za stvaranje novih industrijskih centara i gradova, za izgradnju mreže pruga i autoputeva koji bi povezali čitavu Evropu… To je zaista trebao da bude sasvim drugačiji svet od ovoga koji poznajemo.

Roman Ljudska grla ili Levoruki uskoro će se naći u knjižarama po ceni od 990 dinara, dok je već sada dostupan u novosadskoj knjižari Solaris kao i za onlajn naručivanje direktno od izdavača, po ceni od 800 dinara.

LJUDSKA GRLA ILI LEVORUKI - Ilija Bakić
LJUDSKA GRLA ILI LEVORUKI – Ilija Bakić