Zadušnice - Dejan Ognjanović

ZADUŠNICE Dejana Ognjanovića – horor roman o (ne)životu u Srbiji

Polovinom oktobra iz štampe bi trebalo da izađu Zadušnice, četvrti roman jednog od najpoznatijih proučavalaca i pisaca horora u Srbiji, Dejana Ognjanovića. Knjiga će biti objavljena kao samostalno izdanje, a autor je na svom blogu The Cult of Ghoul, raspisao pretplatu koja će trajati do 15. septembra.

Radnja romana smeštena je u Nišu i okolnim mestima, u veoma bliskoj budućnosti (kako autor kaže, „sutra“). Zaplet počinje u vreme jesenjih zadušnica, kada se ožalošćeni članovi porodica preminulih iznenada suočavaju sa apokaliptičnim prizorima ustajanja mrtvih. Uzrok oživljavanja mrtvih nije poznat ali je izvesno zahvatio… samo Srbiju (tj. kako se u romanu zove „Srbiju sa zvezdicom“).

I ako vam ovo deluje kao alegorični postupak za kojim je autor posegao kako bi progovorio o stvarnosti u našoj zemlji, Ognjanović u izjavi za sajt Art-Anima.com otklanja svaku sumnju u to:

„Zadušnice u sebi nosim već četvrt veka. Odavno sam napisao nešto kao početak, i čak to razradio poprilično, i napisao i nekoliko kraćih priča o zombijima u Nišu i okolini, ali tek prošle godine sinulo mi je kako da to objedinim, razradim, i efektno završim. Ukratko, to je roman o neživotu u Srbiji, o našoj nekrofilnoj prirodi, zarobljenosti sopstvenim ograničenjima, vezanim i za smrtnost i za lokalne naravi“, rekao je Ognjanović.

Na svom blogu pisac je objasnio i da je roman Zadušnice duboko ukorenjen u ovdašnjem ambijentu i mentalitetu i – onako kako je zamišljen i insceniran – nigde drugde ne bi mogao da se odigra.

Dodatnu draž unosi činjenica da se radnja romana odvija u niškom kraju i da obiluje južnjačkim dijalektom. Uz taj dijalekt neizostavno ide i specifičan humor, a na stranicama Zadušnica ga itekako ima, ali u njegovim najmračnijim tonovima, u morbidnom i grotesknom obliku.

U tom duhu možemo posmatrati i oživele mrtve koji se pojavljuju u romanu. Oni nisu prikazani kao zombiji iz filmova. „Njihovo ponašanje, njihovo mesto u zapletu, šta oni rade i šta se s njima radi… mislim da je prilično sveže i retko (ili nigde) viđeno“, kaže Dejan Ognjanović.

Roman Zadušnice sadrži oko 330 strana i biće urađen u tvrdom povezu. Pogovor je napisao Ilija Bakić, a kao dodatak izdanju naći će se i „Odjavna reč autora“ o nastanku i inspiraciji za roman. Na kraju knjige biće odštampan i spisak sa imenima svih pretplatnika.

Kako smo naveli, pretplata traje do 15. septembra. Pretplatna cena je 1.000 dinara (+ poštanske usluge). Ista cena važiće do 15. oktobra s tom razlikom što će imena onih koji knjigu naruče u pretplatnom periodu biti štampana u knjizi.

Roman Zadušnice moguće je naručiti isključivo putem mejl adrese: dogstar666 at yahoo dot com

Dejan Ognjanović (1973, Niška Banja) je pisac, urednik, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Objavio studije: Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019). Autor je tri romana Naživo (2003; 2010; 2019), Zavodnik (2014; 2015; 2019) i Prokletije (2021) kao i zbirke priča Divlja kapela (2022). Priredio je antologiju H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012; 2018). Urednik je edicije „Poetika strave“ u Orfelinu. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue. Za esej Tri paradigme horora 2022. godine je uvršten u najuži izbor za nagradu „Brem Stoker” američkog Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association, HWA).

ZADUŠNICE - Dejan Ognjanović
ZADUŠNICE – Dejan Ognjanović