Tajni svat - Marko Pišev

Razgovor o romanu TAJNI SVAT na ‘PostNINovskim čarolijama’

U okviru serijala razgovora „PostNINovske čarolije“ koji se održava u Domu kulture Studentski grad (Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjantović“), u četvrtak 25. januara 2024. godine od 19.30 časova gostovaće Marko Pišev povodom romana Tajni svat koji se ove godine našao u užem izboru za najprestižnije književno priznanje u Srbiji, NIN-ovu nagradu za roman godine.

Razgovor o Tajnom svatu sa Markom Piševim vodiće Vladimir Vukomanović Rastegorac.

Roman Tajni svat je izašao u ediciji „Gluvo doba“, koju uređuju dr Dejan Ognjanović i Milenko Bodirogić. Radnja ovog proznog ostvarenja smeštena je u Beogradu i na Avali tokom pandemijske 2020. U centru Beograda, tokom noćne zabrane kretanja, muškarac s nadimkom Robi postaje svedok niza događaja koji ga umalo koštaju života.

Psihijatrija, magija, tajni kultovi, misticizam i fragmenti drevne sufitske jeresi sustiču se u ovoj priči o dubokoj iracionalnosti ljudskih izbora koji junaka vode ka spoznaji o skrivenim svojstvima stvarnosti – i onoga pred čime razum gubi bitku na njenim nestalnim granicama.

Urednik izdanja, Dejan Ognjanović, u pogovoru, o romanu Tajni svat, između ostalog kaže: „Marko Pišev stvara u skladu sa modernijim tendencijama u horor prozi: dinamično, vizuelno, povremeno skoro filmski, naročito u uvodnom delu romana Tajni svat koji se, po nivou tenzije, ali i imaginacije, zlokobnih nagoveštaja i obilja konkretnih vizuelnih detalja može meriti s najboljom horor literaturom koja se danas nalazi bilo gde u svetu. Psihologizacija i motivacija likova razrađeni su i povezani, na svoje zakučaste načine, sa opskurnim i apstraktnim užasima – na primer, kroz temu propalog braka glavnog junaka i motiv demonske žene. Čak i onda kada posegne za prepoznatljivim opštim mestima žanra, kao što su ludnica, ’ludi’ doktor, mračna okultna sekta, ritualna ljudska žrtva, i slično, Pišev uspeva da im podari dovoljno očuđenja, plastičnosti i začudnosti da budu i značenjski i žanrovski upečatljivi i rezonantni“.

Neposredno pre razgovora o romanu Tajni svat, biće upriličen razgovor o romanu Pakrac Vladana Matijevića (počinje u 19.00h), a od 20 časova publika u Klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjantović“ moći će da isprati razgovor o romanu Poslije zabave Steve Grabovca.

TAJNI SVAT - Marko Pišev
TAJNI SVAT – Marko Pišev