Tajni svat - Marko Pišev

Tribina o romanu TAJNI SVAT Marka Piševa u DOB-u

U okviru redovnog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, u ponedeljak 01. aprila 2024. godine, s početkom u 19 časova, u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda biće održana tribina posvećena romanu Tajni svat Marka Piševa.

O romanu koji je ove godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu, govoriće:  Marko Pišev, Marijana Jelisavčić Karanović i Miloš Cvetković. Razgovor će moderirati Tijana Tropin.

Psihijatrija, magija, tajni kultovi, misticizam i fragmenti drevne sufijske jeresi sustiču se u ovoj priči o dubokoj iracionalnosti ljudskih izbora koji junaka vode ka spoznaji o skrivenim svojstvima stvarnosti – i onoga pred čime razum gubi bitku na njenim nestalnim granicama.

Poput Lavkraftovog Niarlatotepa, roman Tajni svat Marka Piševa – zasnovan na složenoj neomitologiji sazdanoj u spoju bliskoistočnih kultova i izvesnih egzistencijalističkih ideja o umrlom bogu i njegovoj zaostaloj senci – nastoji da nas uvede u stvarnost iza vela, u samo srce kosmičke strave.

Marko Pišev stvara u skladu sa modernijim tendencijama u horor prozi: dinamično, vizuelno, povremeno skoro filmski, naročito u uvodnom delu romana, koji se, po nivou tenzije, ali i imaginacije, zlokobnih nagoveštaja i obilja konkretnih vizuelnih detalja može meriti s najboljom horor literaturom koja se danas nalazi bilo gde u svetu“, ističe urednik Dejan Ognjanović.

U najavi tribine, organizatori podsećaju na prethodnu knjigu Marka Piševa, hvaljenu zbirku priča Fotofobija objavljenu pre petnaest godina: „Posle odlično primljene prvenačke zbirke horor priča Fotofobija (Treći Trg, 2009), Marko Pišev posvetio se antropologiji. Nakon duge pauze, nedavno se pojavio njegov prvi roman Tajni svat (izdanje Orfelina, 2023) koji takođe pripada horor žanru. Pišev u njemu u jednu celinu spaja raznorodne elemente: atmosferu Beograda u rano proleće 2020, kosmičku stravu na tragu Lavkrafta i pastiš ezoteričnih spisa. Od nas žanrovaca se očekuje da obratimo pažnju ali nas je iznenadio lep prijem romana i visok plasman u trci za NIN-ovu nagradu.“

Ulaz na sva dešavanja u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ je slobodan.

TAJNI SVAT - Marko Pišev
TAJNI SVAT – Marko Pišev