Tajni svat - Marko Pišev

TAJNI SVAT Marka Piševa u Orfelinovoj ediciji ”Gluvo doba”

Kao treća knjiga u ediciji „Gluvo doba“ izdavačke kuće Orfelin, objavljen je roman Tajni svat etnologa i antropologa Marka Piševa. Pišev je ljubiteljima fantastike poznat kao autor brojnih kratkih priča nadahnutih paranojom urbane svakodnevnice, a neke od tih priča završile su u zapaženoj zbirci Fotofobija iz 2009. godine.

Romanom Tajni svat Pišev se domaćim čitaocima po prvi put predstavlja i znatno opširnijom proznom formom. Radnja romana situirana je u Beogradu i na Avali tokom pandemijske 2020. godine.

U centru Beograda, kasno noću, tokom zabrane kretanja, sredovečni muškarac biva svedokom niza traumatičnih događa koja ga umalo koštaju života. Priča prati neobični proces njegove terapije u ekskluzivnom lečilištu na Avali, gde se njegova sudbina prepliće sa skrivenim životom tajanstvene ustanove i zagonetnim težnjama njenog načelnika.

Psihijatrija, magija, tajni kultovi, misticizam i fragmenti drevne sufijske jeresi sustiču se u ovoj priči o dubokoj iracionalnosti ljudskih izbora koji junaka vode ka spoznaji o skrivenim svojstvima stvarnosti – i onoga pred čime razum gubi bitku na njenim nestalnim granicama.

Edicija „Gluvo doba“ posvećena je kvalitetnim delima domaćeg horora. Urednik edicije je Dejan Ognjanović. Ilustraciju naslovnice uradila je Tanja Rakić.

Marko Pišev je rođen u Celju, Slovenija, 1984. godine. Od 2010. godine zaposlen je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, gde predaje i bavi se istraživačkim radom. Objavio je preko 40 naučnih tekstova i tri monografije u izdanju Filozofskog fakulteta u Beogradu, od kojih je poslednja, pod nazivom „Između fetiša i polumeseca“ osvojila nagradu „Dušan Bandić“ za najbolju knjigu iz oblasti etnologije i antropologije u 2018. godini. Urednik je časopisa „Antropologija“ Instituta za etnologiju i antropologiju. Član je međunarodne naučne mreže u okviru Evropskog društva socijalnih antropologa (EASA),međunarodne mreže za antropologiju Jugoistočne Evrope (InASEA), mreže istoričara antropologije (HOAN)  i Etnološko-antropološkog društva Srbije (EADS).

Tajni Svat - Marko Pišev
TAJNI SVAT – Marko Pišev