Stihovi iz sumračne bašte

Veče gotik poezije STIHOVI IZ SUMRAČNE BAŠTE

U beogradskom klubu Beti Ford, u petak 9. februara 2024. godine od 20 časova biće organizovano veče mračne i gotik poezije Stihovi iz sumračne bašte u prepevu pisca i prevodioca Jovana Ristića.

Počeci gotik-rok muzičkog žanra vezuju se za pank i postpank bendove kao što su Siouxsie And The Banshees, Joy Division, The Cure, Bauhaus, The Stranglers i The Damned, ali njihove preteče su bendovi i kantautori sa kraja šezdesetih iz prve polovine sedamdesetih: The Doors, Velvet Underground, The Stooges, Black Sabbath, Judas Priest, Alice Cooper i Blue Oyster Cult.

U njihovoj muzici, tekstovima, oblačenju i scenskom nastupima prvi put se javljaju mračni motivi, karakteristični za ono što se danas podrazumeva pod gotikom. Međutim, takvu muziku nisu obavezno pratili i stihovi sa gotik motivima, a kad ih i jesu pratili, ti stihovi nisu pod obavezno funkcionisali bez muzike, kao primarnog načina njihovog saopštavanja. Najčešće se dešavalo da oni budu samo dopuna muzičke slike koja upotpunjava viziju. Bez zvuka kao pratnje, vizija je umela da zvuči obično, siromašno, čak i banalno.

Opet, nesporno je da su neki od tvoraca takvih tekstova imali poetskog dara, čak i sopstvene autorske poetike (npr. Ijan Kertis i Robert Smit), i ono što su pisali i pevali može se posmatrati izvan konteksta muzike. Dakle, može se posmatrati kao poezija, koja fascinira sama za sebe, i koja će fascinirati i nekog ko nikada nije čuo muziku koju je ona pratila, krasila i uzdizala.

Na poetsko-muzičkoj večeri Stihovi iz sumračne bašte biće predstavljena upravo ovakva poezija – koju neki nazivaju „poezijom ponora“, „mračnom poezijom“, „horor poezijom“ ili „gotik poezijom“ – i to u prepevima Jovana Ristića, pisca, prevodioca i suosnivača Festivala srpskog filma fantastike, koje on već više od godinu dana objavljuje na svojoj Fejsbuk stranici i blogu u sklopu virtuelne zbirke #stihoviizsumračnebašte, i sa kojima ima nastupe uživo na pesničkim večerima i radio-stanicama.

Ovom prilikom, on će je čitati uz moderatorsku podršku Nenada Bekvalca, di-džeja specijalizovanog za klasični gotik-rok i velikog poznavaoca gotik zvuka, sentimenta i žanra u popularnoj muzici i popularnoj kulturi generalno. U pauzama između čitanja poezije i nakon njega, on će imati DJ set sa naglaskom na pesme iz ovog poetskog izbora.

Na „meniju“ će biti preteče i ključni tvorci rokenrol lirike ponora: od teksaških bluzera iz dvadesetih godina prošlog veka, predstavnika klasičnog roka, psihodeličara, akustičara, hard rokera, progresiv-rokera, ranih hevi-metalaca, preko pankera, postpankera i novotalasovaca, pa do samosvesnih predstavnika gotik-roka, elektropopa i „industrijalaca“, ali i „mejnstrimaša“ i eklektičara koji su povremeno umeli da veoma ubedljivo pevaju o „mračnoj strani“. U izboru će biti 60-ak pesama, a sam događaj će biti podeljen u 4 bloka sa muzičkim pauzama.

Stihovi iz sumračne bašte
Stihovi iz sumračne bašte