Jovan Ristić - autor romana POPLAVLJENI UM

Stiže psihološki triler Jovana Ristića – POPLAVLJENI UM

Pisac fantastike Jovan Ristić, autor zbirke priča Godine u magli i istoriografskih knjiga Tuđin 3 – Jedan nezasluženi košmar i Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (sa Draganom Jovićevićem), uskoro će objaviti svoj roman prvenac Poplavljeni um pod etiketom izdavačke kuće Laguna.

Radnja romana inspirisana je istinitim događajima koji su usledili neposredno nakon velikih poplava iz 2014. godine. Tada su grupe građana organizovale ekspedicije do mesta Beljina kod Barajeva s ciljem uništenja navodnog antenskog sistema HAARP za koji su pojedini tabloidi i teoretičari zavera tvrdili da se nalazi tamo i da je skrivio katastrofu koja je zadesila Srbiju.

Ristić je u to vreme bio novinar agencije Beta, i zainteresovan za ovaj fenomen, otišao je u leto 2014. sa grupom saradnika do sela koje su domaći konspirolozi označili kao mesto sa koga dejstvuje klimatsko oružje SAD i NATO. Svoja iskustva sa terena i informacije prikupljene iz razgovora sa meštanima Beljine, odlučio je da kreativno preoblikuje i pretoči u proznu formu – psihološki roman.

Zamolili smo Jovana Ristića da za sajt Art-Anima.com otkrije nešto više detalja o samom romanu.

Poplavljeni um je mešavina roud-romana i psihološkog trilera sa elementima zone sumraka i dešava se u maju 2014, odmah nakon poplava“, kaže Ristić. „Protagonisti romana su se okupili u Beogradu praktično preko noći, potaknuti urgentnim pozivom sa jedne onlajn peticije da se ’ukloni HAARP sa srpske zemlje’, i krenuli na 50 kilometara dugo putovanje do Beljine, sela koje su tabloidi i teoretičari zavera označili kao mesto s kojeg deluje ovo navodno tajno klimatsko oružje. Članovi male ali u svakom pogledu šarolike grupe ne znaju kako neprijateljska mašina izgleda niti gde ju je neprijatelj sakrio, niti da li ona uopšte postoji; a njihov amaterski poduhvat – uglavnom motivisan bekstvom od sive svakodnevice – ometaju sukobi ličnosti, želja i uverenja aktivista, neplanirana zaustavljanja, uticaji pridruženih učesnika i demoni iz prošlosti. Povrh svega, na njihovom putešestviju ništa nije kao što izgleda.“

Roman je zasnovan na noveli „HAARP i druge priče“ koju je Ristić napisao 2014. godine za Paladinovu tematsku antologiju slipstrim ostvarenja HAARP i druge priče o teorijama zavere (priredio Goran Skrobonja). A kako autor ističe, „Poplavljeni um je nastao na temeljima ove novele kao njen mračni rimejk“.

Roman bi trebalo da iz štampe izađe do kraja 2021. godine.

Jovan Ristić (1973, Beograd) je pravnik, dugogodišnji novinar, pisac i prevodilac. Suosnivač je putujućeg Festivala srpskog filma fantastike, prve svetkovine žanrovskog filma u Srbiji. Autor je istoriografskih knjiga o filmu: Tuđin3 – Jedan nezasluženi košmar (Lazar Komarčić/Projekat Rastko, 2008) i Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (Filmski centar Srbije, 2015 – koautor Dragan Jovićević). Autor je i pravničke monografije o pravima potrošača. Svoje priče, pripovetke i pesme koje su objavljivane u raznim publikacijama i antologijama, sakupio je u zbirci Godine u magli (Niški kulturni centar, 2010). Poplavljeni um je njegov prvi roman.

Jovan Ristić je inspiraciju za roman POPLAVLJENI UM pronašao u stvarnosti opterećenoj dezinformacijama i teorijama zavere