SVI VOLE MORNARE - Vladimir Kolarić

Objavljena knjiga Vladimira Kolarića SVI VOLE MORNARE

U izdanju Presinga objavljena je zbirka pripovedaka Vladimira Kolarića Svi vole mornare.

Većina priča iz zbirke ranije su objavljivane u časopisima i portalima, i nekoliko sadrže elemente fantastike. Priča „Amerika“ prvi put je objavljena na sajtu Art-Anima, „Pitagora i Hiperborejac“ objavljena je u Refestikonovoj antologiji Nevidbog (2013), a „Znalac čistih dana“ u antologiji HAARP i druge priče o teoriji zavere, koju je 2014. godine priredio Goran Skrobonja.

Urednik knjige, pisac i prevodilac Predrag Crnković piše: „Knjiga autora srednje generacije Vladimira Kolarića se čita sa lakoćom i ima filmičnu srž u sebi te britke dijaloge. Ove navedene vrline knjige nisu neobične s obzirom da je Kolarić diplomirani dramaturg s jedne i zapaženi istraživač i erudita s druge strane. No, u ovoj knjizi dolazi do zaprepašćujućeg, skoro klarkkentovskog obrta. Naime, Vladimir Kolarić kao i obično, kada napušta teorijske vode i ulazi u vilajet književnosti, svlači lepo odelo naučnika i oblači kostim glumca avanturističkog filma s erotskim scenama i bori se za čitaoca, njegov um i telo – atletski i beskompromisno kao neki savremeni Lorens Darel. Čitajte Kolarića i vrtite film u svojoj glavi.”

Knjiga se može naručiti preko sajta izdavača, a uskoro će biti dostupna i u knjižarama i na drugim prodajnim mestima na internetu.

Vladimir Kolarić je prozni i dramski pisac, teoretičar umetnosti i kulture, prevodilac. Diplomirao dramaturgiju i doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Objavio zbirke pripovedaka Lutalice (2006), Rat ljubavi i druge priče (2007), Tajna purpurnih zora (2020), romane Avanture pobednika (2021), Filip od zlata (2021), Doktor Metuzalem (2022) i Priznanja i sećanja (2023), teorijske knjige Hrišćanstvo i film (2017), Hrišćanstvo i umetnost (2021), Biti drugome uteha i ohrabrenje (2023) i zbirku eseja Plamen Donbasa – eseji o Trećem svetskom ratu (2023).

Vladimir Kolarić - Svi vole mornare
Vladimir Kolarić – SVI VOLE MORNARE