Dejvid Gemel - Jahač oluje

JAHAČ OLUJE Dejvida Gemela – poslednji deo serijala o Rigantima

Trodimenzionalni mitski junaci oslikani širokim potezima snažne imaginacije majstora epske fantastike Dejvida Gemela, izuzetna dinamika, epske bitke, magija i večita borba dobra i zla, čine okosnicu romana Jahač oluje – četvrtog i poslednjeg dela bestseler serijala o Rigantima.

Radnja romana smeštena je dve godine nakon dešavanja opisanih u prethodnoj knjizi Gavranovo srce i počinje prologom u kojem saznajemo da je Vinter Kej, nakon brutalnog pokolja nad stanovništvom grada Šelsans, došao u posed Kranosove kugle – najmoćnijeg magijskog predmeta, koji ima moć da uništi svet.

Varleski kralj i njegovi plemići oteli su Rigantima zemlju, slobodu i kulturu. Iz njihove drevne prestonice vlada okrutni Mojdart, a magija zemlje je gotovo u potpunosti nestala. Samo na krajnjem severu Crni Riganti žive slobodno. Njihov najveći ratnik i zaštitnik je Kalin Ring, Gavranovo Srce, koji se sprema za dan kada će Mojdartova vojska doći da ih uništi.

Ali na jugu besni građanski rat, a zemlja je ogrezla u pokoljima i krvi. Tamo Mojdartov sin, Garša Mejkon – Jahač Oluje, predvodi Eldejkersku četu u odbranu kralja. Pa ipak, najveća opasnost Jahaču Oluje preti sa sasvim druge strane.

Gavranovo Srce i Jahač Oluje, junaci neverovatne hrabrosti i prirodni neprijatelji, nisu ni svesni da sudbina sveta leži u njihovim rukama. Davno zaboravljeno zlo iz drevne prošlosti budi se u krvoproliću kako bi ispunilo svoj užasni cilj. I dok se ogromna vojska tame približava, samo nekoliko hiljada severnjaka ustaje u odbranu sveta. A najveći ratnici među njima su gorštaci čije je ime donedavno bilo zabranjeno – Riganti.

U Jahaču oluje Gemel još jednom pokazuje izuzetnu veštinu pripovedanja, dok sigurno vodi priču u koju upliće brojne podzaplete, i pripoveda o porazu i iskupljenju, o odrastanju, pomirenju i ljubavi. Pored besprekorne motivacije i karakterizacije likova, na koje smo navikli kada je Gemelova proza u pitanju, autor kroz ovo delo provlači i veoma upečatljive antiratne i proekološke podtekste.

Prevod romana Jahač oluje uradio je Marko Vojnović.  Knjiga sadrži 464 strane. Mekog je poveza. Knjižarska cena izdanja je 1.400 dinara, dok je promotivna cena na sajtu izdavača 940 dinara (do 19. novembra).   

Dejvid Gemel (1948–2006) bio je britanski pisac herojske fantastike i trilera. Pre nego što je postao pisac, radio je kao fizički radnik, kamiondžija, izbacivač i novinar. Prvi roman, Legendu, objavio je 1984. godine, nakon čega je napisao više od trideset romana, uglavnom herojske i istorijske fantastike, ali i dva trilera (napisana inicijalno pod imenom Ros Harding). Njegove knjige prodate su širom sveta u više od milion primeraka.

Dejvid Gemel - Jahač oluje
Dejvid Gemel – JAHAČ OLUJE