Gavranovo Srce - Dejvid Gemel

GAVRANOVO SRCE Dejvida Gemela – treći deo sage o Rigantima

Čarobna knjiga je upravo objavila roman Gavranovo Srce – treći deo serijala o Rigantima majstora epske fantastike Dejvida Gemela. Roman koji obiluje junačkim bitkama, magijom i misterijama, donosi radnju smeštenu 800 godina nakon događaja opisanih u prethodne dve knjige i prikazuje Rigante kao narod koji je pao pod vlast osvajača, ali uprkos tome, sačuvao svoj ponos.

Iako Gavranovo Srce donosi drugačiju priču u odnosu na prve dve knjige serijala, kao i mnoštvo novih junaka, i dalje su prisutne brojne zajedničke teme, ali i Gemelova poslovično maestralna karakterizacija likova.

Svet se izmenio i keltojskim zemljama sada vladaju naslednici njihovih drevnih neprijatelja, Vara, a biti Rigant je zakonom zabranjeno. Gemel, kao i obično, briljira u spoju akcije, emotivnog patosa i izuzetno dobro razrađenih likova koji, iako deluju kao da su iz legende, ostaju u potpunosti ljudski, sa svim svojim vrlinama i manama.

Roman je takođe poseban po prvoj i jedinoj pojavi jednog od tri najpopularnija Gemelova lika – gorostasnog rigantskog ratnika Džajma Grajmoha, koji je poput Drusa Legende zasnovan na Gemelovom najvećem uzoru, njegovom očuhu Bilu Vudfordu.

U posveti Gemel kaže: „Gavranovo Srce je s ljubavlju posvećeno uspomeni na Bila Vudforda – velikog, žilavog, manjkavog i toplog čoveka. Tokom Drugog svetskog rata istakao se u bitkama kod El Alamejna, Ancija, Salerna i Monte Kasina i dvaput je bio pohvaljen za galantno ponašanje. Godine 1954. oženio se ženom koju je obožavao, a njenog sina je podigao kao svog. Kako sam već rekao u posveti u romanu Legenda 1984. godine, da nije bilo njega Drus Legenda, nikada ne bih stajao na zidinama Dros Delnoka. On je bio srce i duša mnogih junaka koje sam smislio, ali ponajviše Džajma Grajmoha, čija je priča ispričana u ovoj knjizi.“

Kao i prva dva dela iz serijala o Rigantima, i roman Gavranovo Srce preveo je Marko Vojnović.

Dejvid Gemel (1948–2006) je bio britanski pisac herojske fantastike i trilera. Pre nego što je postao pisac, radio je kao fizički radnik, kamiondžija, izbacivač i novinar. Prvi roman, Legendu, objavio je 1984. godine, nakon čega je napisao više od trideset romana, uglavnom herojske i istorijske fantastike, ali i dva trilera (napisana inicijalno pod imenom Ros Harding).

Dejvid Gemel - Gavranovo Srce
Dejvid Gemel – Gavranovo Srce