Stanislav Lem - Solaris - Nepobedivi

Nova redigovana izdanja Lemovih romana SOLARIS I NEPOBEDIVI

Izdavačka kuća Sumatra objavila je nova izdanja dva romana legendarnog poljskog pisca naučne fantastike Stanislava Lema. Reč je o romanima Solaris i Nepobedivi – delima koja su zbog svoje filozofske dubine i intelektualnog pristupa temama, ostavili dubok trag u naučnofantastičnoj književnosti.

Lem u svojim delima na kritičan način promišlja o ljudskoj prirodi, suštini svesti, moralu, etici, odnosu prema tehnologiji, prirodi i svemiru, te postavlja pitanja o mogućnostima i ograničenjima u uspostavljanju komunikacije između ljudi i drugih oblika inteligentnog života.

Poljski pisac je stvorio jedinstvene svetove i koncepte. Njegove ideje su često izlazile izvan uobičajenih naučnofantastičnih tropa, a jedan od najupečatljivijih primera je roman Solaris iz 1961. godine, u kome je predstavljena potpuno originalna ideja vanzemaljskog entiteta ogledanog u svesnom okeanu koji prekriva celu površinu planete Solaris.

Radnja ovog romana počinje dolaskom psihologa Krisa Kelvina na naučnoistraživačku stanicu koja lebdi nad zagonetnom planetom. Naučnici su prethodno proveli decenije proučavajući planetu i njen okean u okviru naučne discipline solaristike. Neposredno pre Kelvinovog dolaska, posada je izložila okean agresivnijim eksperimentima – bombardovanju iks-zracima. Eksperiment daje neočekivane rezultate izazivajući traume kod svakog od članova posade, pa i kod Krisa koji zahvaljujući tome susreće svoju odavno preminulu suprugu.

Prema Lemovom Solarisu snimljeno je više filmova, a najčuvenija ekranizacija delo je Andreja Tarkovskog.  

U romanu Nepobedivi, istoimeni i dobro naoružani svemirski brod sleće na planetu Regis III u potrazi za nestalom letelicom iz svoje flote.Tokom istrage sprovedene na površini planete, članovi posade pronalaze dokaze o postojanju kvazi života, nastalog evolucijom mašina koje su, izgleda, nekada davno vanzemaljci ostavili za sobom. Roman analizira odnos između različitih oblika života, mesto koje zauzimaju u univerzumu, i postavlja eksperiment koji pokazuje da evolucija ne mora nužno da dovede i do prevlasti inteligentn(ij)ih oblika života.

Oba romana – i Solaris i Nepobedivi – ranije su doživeli više izdanja u prevodu Petra Vujičića. I ovoga puta korišćeni su Vujičićevi prevodi, ali su za ovu priliku redigovani i detaljno obrađeni.

Stanislav Herman Lem (1921—2006) bio je poljski pisac naučne fantastike, satiričar, filozof. Za vreme Drugog svetskog rata sarađivao je sa poljskim pokretom otpora. Završio je medicinu. Krajem 50-ih i početkom 60-ih nastaju njegova najpoznatija dela: Solaris, Nepobedivi, Eden i Glas gospodara. Primljen je u Američko udruženje pisaca naučne fantastike (SFWA) 1973. godine, ali je, nakon oštre Lemove kritike o američkoj SF književnosti, Udruženje odlučilo da mu oduzme članstvo. Kasnije su ga pozvali da se vrati, što je on odbio. Dobitnik je mnogih književnih nagrada u Poljskoj i inostranstvu i najprevođeniji je poljski pisac.

Stanislav Lem - Solaris - Nepobedivi
Stanislav Lem – SOLARIS i NEPOBEDIVI