Stanislav Lem

Pošta Srbije objavila marku sa likom Stanislava Lema

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Stanislava Lema, Pošta Srbije je objavila poštansku marku sa likom ovog poljskog filozofa i velikana fantastičke književnosti. Marka je objavljena u okviru serije „Znameniti svetski književnici“ u kojoj su se našle i marke sa likovima: Šarla Bodlera, Fjodora M. Dostojevskog i  Rabindranata Tagore.

Iz štampe su istovremeno izašle i koverte koje se svojim motivima u potpunosti nadopunjuju sa motivima poštanskih maraka. Umetnička obrada, delo je akademskog slikara mr Bobana Savića.

Stanislav Lem (Lavov, 12. septembar 1921 – Krakov, 27. mart 2006) je bio poljski književnik i jedan od najpoznatijih svetskih pisaca naučne fantastike. Maturirao je u gimnaziji u Lavovu 1939. godine, a 1941. počeo da studira medicinu, koju je zbog rata morao da prekine, da bi studije nastavio nakon rata, 1944. godine. Porodica Stanislava Lema se 1946. godine preselila u Krakov gde je Lem, iste godine, objavio i svoju prvu pripovetku „Čovek s Marsa”, koja je u nastavcima objavljivana u časopisu „Novi svet doživljaja”.

Svetsku slavu pisca naučne fantastike Stanislav Lem stekao je romanom Solaris, po kojem su snimljena dva filma, a druga njegova poznata dela su: Bolnica promene, Astronauti, Neizgubljeno vreme, Istraga, Kiberijada, Dijalozi, Glas gospodara, Priče o pilotu Piraksu, Uobražena veličina, Nepobedivi, Mir na zemlji i dr.

Od Ministarstva inostranih poslova Poljske dobio je nagradu 1970. godine za popularizaciju poljske kulture u svetu, a dve godine kasnije postao je član komisije Poljske akademije nauka „Poljska 2000”. U Udruženje pisaca naučne fantastike Amerike primljen je 1973. godine. Iste godine dobija i nagradu Ministarstva kulture i umetnosti za književnost. Počasni doktorat Vroclavske politehnike dobio je 1981. godine, a 1991. godine austrijsku nagradu „Franc Kafka”.

Član Poljske akademije umetnosti postao je 1993. godine, a 1996. godine je dobio Orden sa belim orlom i titulu počasnog građanina Krakova. Dobio je počasni doktorat Univerziteta u Opolu, doktorat Lavovskog državnog medicinskog univerziteta i doktorat Jagelonskog univerziteta u Krakovu.

Poštanska marka i koverta sa likom Stanislava Lema
Poštanska marka i koverta sa likom Stanislava Lema