Zoran Živković - Bela soba

Sa Živkovićem o slovenskoj fantastici, Dostojevskom i Lemu

U petak, 3. decembra 2021, od 18 časova, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije biće održano književno veče pod nazivom „O slovenskoj fantastici, Dostojevskom i Lemu – razgovor sa Zoranom Živkovićem”.

Učestvuju: prof. dr Zoran Živković i moderatori tribine Milena Đorđijević i Zoran Stefanović.

Osim karijere svetski zapaženog pisca, Zoran Živković je ostvario i međunarodno značajno delo kao urednik, naučnik, izdavač i tumač duha vremena, ukučujući i višestruki doprinos slovenskim kulturama. Na primeru kulturnog modela Živkovićeve Enciklopedije naučne fantastike, kao i njegovog istraživanja dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Stanislava Lema, pisaca čije godišnjice obeležavamo, razgovaraće se o slovenskim kulturama, naučnoj fantastici i futurologiji, kao i današnjem filozofskom i poetičkom značaju velikana nama bližih kulturnih prostora.

Oni koji nisu u mogućnosti da posete Narodnu biblioteku Srbije, program mogu pratiti uživo preko zvanične fejsbuk stranice ove ustanove ili u odloženom terminu preko jutjub kanala.

Književno veče se organizuje u okviru programa Centra slovenskih kultura, a u sklopu manifestacije „2021 – godina slovenske fantastike”.

Razgovor sa Zoranom Živkovićem o slovenskoj mitologiji, Dostojevskom i Lemu
Razgovor sa Zoranom Živkovićem o slovenskoj mitologiji, Dostojevskom i Lemu