Sedam dodira muzike - Zoran Živković

Živkovićev roman SEDAM DODIRA MUZIKE na turskom jeziku

Sedam dodira muzike, mozaik-roman Zorana Živkovića, nedavno je objavljen na turskom jeziku u izdanju istanbulske kuće Ketebe. Knjiga predstavlja skup sedam lucidno povezanih priča u kojima muzika igra preobražajnu, neretko mističnu ulogu u životima likova.  

Roman je prvi put na srpskom jeziku objavljen 2001. godine, a svetsku premijeru doživeo je u britanskom SF časopisu Interzone u kome je krajem 2001. i početkom 2002. godine sukcesivno predstavljeno svih sedam njegovih celina.

Živković u svojim diskretnim i istančanim metafikcijskim pripovestima, u borhesovskom maniru prikazuje autističnog dečaka koji ispisuje prirodnu konstantu; bibliotekarku kojoj se otvaraju dveri davno spaljene Velike biblioteke; udovca kome se ukazuje prizor iz alternativnog života; staricu koja unapred vidi kako drugi umiru; penzionisanog tragaoca za vanzemaljskim razumom; naučnika koji tek na samrti dokučuje kako je kosmos ustrojen – i graditelja violina koji uzalud pokušava da uništi svoj najbolji instrument.

„Živkovićeva knjiga zadire u zbunjujuće, intrigantne i fascinantne trenutke kada se ustaljeni redosled svakodnevice raskida i kada se jedan sistem mišljenja, vrednovanja i ponašanja briše potpuno novim. Biva, u tom času, razderana košuljica kolotečine i kroz procep se ukazuje, obznanjuje neznana, paralelna struktura sposobna da jedinku koja ima tu (ne)sreću da se nađe na pravom mestu u pravo vreme potpuno prekrije, prožme i obuzme, otkrivajući joj kako drugačije perspektive sagledavanja okruženja tako i sameravanja samoga sebe. Ovakvo prosvetljavajuće iskustvo, međutim, nije dugog veka, rana na obrazini stvarnosti brzo se zatvara i vraća stvari u uobičajeni tok, upravo kao da se bori za sopstvenu neprikosnovenost. Sledstveno, i život svih ljudi umešanih u događanja vraća se, makar prividno, u ustaljenekoordinate“, u prikazu romana Sedam dodira muzike ističe Ilija Bakić.

Živkovićevo delo do sada je objavljeno u: Sjedinjenim Državama, Engleskoj, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Nemačkoj.

Izdavačka kuća Ketebe je pre Sedam dodira muzike, na turskom jeziku objavila dva Živkovićeva romana – Biblioteka i Bela soba. Oba tokom 2022. godini.  

Sedam dodira muzike - Zoran Živković
Tursko izdanje romana SEDAM DODIRA MUZIKE – Zoran Živković