Battle Royale - Borba do poslednjeg - Košun Takami

Kultni roman BATTLE ROYALE Košuna Takamija

U izdanju Tanesija objavljen je kontroverzni distopijski roman Battle Royale iz 1999. godine japanskog novinara Košuna Takamija. Roman je napisan 1996, naredne godine je bio predložen za Japansku nagradu za horor, ali je zbog uznemirujuće tematike, u poslednjoj rundi, ipak ostavljen bez priznanja.

Roman je kritikovan zbog izrazite brutalnosti, a naročito zbog toga što su centralni junaci priče – tinejdžeri. Bez obzira na sve, roman je po objavljivanju postao bestseler i pokrenuo diskusije o društvenim problemima i prirodi nasilja u medijima.

Radnja je zasnovana na premisi da je Japan izašao iz Drugog svetskog rata kao pobednička sila. Autoritarne vlasti Republike velike Istočne Azije sprovode brutalni program u okviru kojeg se odabrana odeljenja srednjoškolaca odvode na napušteno ostrvo na kome đaci dobijaju oružje i bivaju prisiljeni da ubijaju jedni druge do istrebljenja – i sve to u „naučne svrhe“. Ovakva vrsta pokazne vežbe služi opresivnom režimu da održi kontrolu nad potencijalnim budućim pobunama stanovništva, unoseći strah i neizvesnot u žvote svojih podanika.

Roman, a posebno njegova filmska adaptacija iz 2000. godine, imali su neverovatan uticaj na globalnu popularnu kulturu, inspirišući brojna dela u različitim medijima, širom sveta. Od objavljivanja filma, termin „battle royale“ koristi se za označavanje žanra književne fantastike, ali i drugih vidova pop-kulture, gde odabrana grupa ljudi mora da se bori međusobno na život i smrt do poslednjeg preživelog. Međutim, najsnažniji uticaj roman je izvršio na svet video-igara, posebno tokom 2010-ih, od kada se ovaj termin koristi za čitavu oblast nove vrste igara, poput PUBG, Fortnite Battle Royale i Apex Legends, koje su postavile rekorde u broju igrača.

U pogovoru izdanju, prevodilac Dina Hrecak skreće pažnju na to da se kroz distopijski narativ romana Battle Royale otvaraju raznovrsne teme iz domena psihologije, opstanka, ljubavi, odanosti, morala i postavljaju brojna pitanja: „Kroz krvave scene i prilično brutalne prikaze ubistava pomaljaju se sjajne moralne teme koje su vanvremenske. Ima li opravdanja za izdaju? Za ubistvo? Šta je ispravnije – spasiti sebe, možda i po cenu tuđih života, ili poginuti spasavajući druge? U svakom pojedinačnom koraku, Takamijevi likovi moraju da donose kompleksne odluke, birajući između dva zla, što ih stavlja u jedinstvenu poziciju. Koliko zaista poznajemo jedni druge? Kakva motivacija pokreće pojedinca u ovako graničnoj, ekstremnoj situaciji?“

Izdanje sadrži 540 strana. Štampano je u mekom povezu. Knjižarska cena iznosi 1.760 dinara.

Košun Takami, japanski pisac i novinar, rođen je 1969. godine u Amagasakiju, gradu u blizini Osake. Diplomirao je književnost na Univerzitetu u Osaki. Tokom prve polovine 90-ih godina radio je za novinsku agenciju Šikoku Šinbun, izveštavajući o temama iz oblasti politike i ekonomije. Najpoznatiji je po romanu Battle Royale, koji je doživeo dve filmske adaptacije i pretočen u više manga serijala.

Battle Royale - Košun Takami
BATTLE ROYALE – Košun Takami