Luna: Mesečev osvit - Ijan Mekdonald

MESEČEV OSVIT – završni deo trilogije LUNA Ijana Mekdonalda

U izdanju Lagune objavljen je Mesečev osvit završni deo trilogije „Luna“ nagrađivanog britanskog pisca Ijana Mekdonalda. Serijal, koji opisuje rat pet korporacija za kontrolu nad Zemljinim satelitom, svrstava se među najubedljivije savremene naučnofantastične kreacije.

Stotinu godina u budućnosti vodi se rat između Pet Zmajeva – pet porodica koje kontrolišu vodeće industrijske kompanije na Mesecu. Svaki klan čini sve što je u njegovoj moći da se uzvere na vrh lanca ishrane – ugovorenim brakovima, korporativnom špijunažom, otmicama i masovnim ubistvima.

Iako se radnja troknjižja „Luna“ dešava u budućnosti i na Mesecu, u njoj se oslikavaju mnogi problemi s kojima se suočava čovečanstvo savremenog doba: dugovi, finansije, nadzorni kapitalizam potpomognut veštačkom inteligencijom, antropogene klimatske promene, pandemije, nesigurna energetska budućnost…

Mekdonald prikazuje površinu Meseca prepunu ožiljaka nastalih delovanjem neobuzdanog kapitalizma. Izvan korporativnih naselja lunarna površina prepuna je postindustrijskog otpada, napuštenih rovera, odbačene zastarele opreme i mašina, palih komunikacionih tornjeva, probijenih rezervoara… I dok se vodi bespoštedna bitka za Mesec, negde daleko, u pozadini, nazire se razorena Zemlja… i rađa pitanje može li se zamisliti napredak i razvoj, koji neće predstavljati ujedno i uništenje?

Književni kritičari širom sveta imaju samo reči hvale za „Lunu“: „Svaki Mekdonaldov lik iz čije vizure pratimo priču je human, fascinantan i povremeno uznemirujuće realističan, a Sunčev sistem 22. veka dočaran je čudesno“, objavio je Publishers Weekly.

Zanimljivost vezana za Mekdonaldovu trilogiju jeste i da je CBS kupio prava na roman Luna – Mlad mesec sa namerom da napravi televizijsku seriju.

Kao i prethodne dve knjige iz „Luna“ trilogije, i roman Mesečev osvit preveo je Goran Skrobonja.

Ijan Mekdonald je rođen 1960. u Mančesteru u Engleskoj. Majka mu je Irkinja, a otac Škot. Sa porodicom se preselio u Severnu Irsku 1965. Osvojio je nagradu „Lokus“, nagradu Britanske naučnofantastične asocijacije i Memorijalnu nagradu „Džon V. Kembel“. Trenutno živi u Belfastu.

Luna: Mesečev osvit - Ijan Mekdonald
LUNA: MESEČEV OSVIT – Ijan Mekdonald