Dnevnici Ubibota - Marta Vels

DNEVNICI UBIBOTA Marte Vels – šta znači biti ljudsko biće?

Iz štampe je izašao prvi tom višestruko nagrađivanog naučnofantastičnog serijala o odbeglom kibernetskom ubici, koji voli da gleda sapunice – Dnevnici Ubibota američke autorke Marte Vels.

Prvi tom ovog zabavnog, duhovitog i dobro promišljenog serijala čine četiri novele („Opšta uzbuna“, „Veštačko stanje“, „Protokol odmetnika“ i „Izlazna strategija“) i dve kratke priče („Prinudno“ i „Dom: Stanište, područje, niša, teritorija“) smeštene u dalekoj budućnosti, kojom dominiraju međugalaktičke megakorporacije, koje ne biraju sredstva kako bi ostvarile profit.

Svaku planetarnu misiju mora da odobri i podrži kompanija, a timovi istraživača moraju da imaju pratnju jednog bezbednosnog androida. Ali u društvu u kome se ugovori dodeljuju najjeftinijem ponuđaču, bezbednost nije u vrhu prioriteta.

Uostalom android nije tu da brine o bezbednosti radnika. On je tu da spreči da radnici ukradu imovinu kompanije, počev od alata pa do papirnih ubrusa iz kantine; da spreči radnike da povrede i/ili ubiju upravu; i da spreči radnike da namerno povrede jedni druge na način koji bi umanjio produktivnost.

Ipak jedan android je jedinstven po tome što je uspeo da uhakuje samog sebe i postane samovoljan. Stekao je samosvest, zapao u egzistencijalnu krizu, a neretko razmišlja o tome da pobije ljude. Jedino što ga sprečava u tome jesu stotine sati zabavnih serija, koje je slučajno pronašao pretražujući servere kompanije.  

Dnevnici Ubibota revitalizovali su mnoge ustaljene koncepte naučne fantastike koji sežu čak do Frankenštajna Meri Šeli. Zaplet serijala bazira se na ideji zlonamernog korporativnog oportunizma. Ipak, prilično mračan prizvuk koji nosi ovakva ideja, uspešno razvejava glavni junak – nesvakidašnji android, koji svojim sarkazmom, pesimizmom i empatijom godinama unazad osvaja srca rastuće armije vernih čitalaca.

Serijal Dnevnici Ubibota započet 2017. godine, do sada je osvojio dvocifren broj prestižnih žanrovskih priznanja, a poslednja dva u nizu su: „Hugo“ u kategoriji za najbolji serijal 2021. godine, kao i „Hugo“ u kategoriji za najbolji roman 2021. godine (za ostvarenje Network Effect, koje predstavlja deo serijala).

Iz Čarobne knjige stižu najave da će upravo Network Effect biti objavljen u prevodu na srpski jezik već tokom 2022. godine.

Sve priče i novele zastupljene u prvom tomu Dnevnika Ubibota prevela je Vesna Stojković. Uvodnu priču „Prinudno“ možete preuzeti u PDF formatu sa sajta izdavača.

Marta Vels (1964) američka je spisateljica epske i naučne fantastike koja je, između ostalog, pisala za tinejdžere i omladinu, kao i romane u poznatim franšizama poput Zvezdanih ratova, Zvezdane kapije i kartične igre Magic: The Gathering. Dobitnica je brojnih nagrada, a njeni romani prevedeni su na 22 jezika.

Marta Vels - Dnevnici Ubibota
Marta Vels – DNEVNICI UBIBOTA