Luna: Mlad Mesec - Ijan Mekdonald

LUNA: MLAD MESEC Ijana Mekdonalda – futur-feudalizam

Laguna je objavila roman Luna: Mlad mesec, prvi deo naučnofantastične trilogije proslavljenog britanskog pisca Ijana Mekdonalda, koga smo na srpskom jeziku imali priliku da upoznamo tokom protekle decenije zahvaljujući nizu Paladinovih izdanja.

Majstor naučne fantastike i autor nagrađivanih romana kao što su Bespuće, Brazil, Reka bogova i Nekrovil, u romanu Luna: Mlad mesec iz 2015. godine donosi priču smeštenu stotinu godina u budućnosti, na kolonizovanom Mesecu, opisujući spletke i sukobe pet vodećih porodica lunarnog feudalnog društva, koje se bore za osvajanje potpune kontrole nad Mesečevim teritorijama.

Ovim izuzetno kompleksnim i uverljivim ostvarenjem, Mekdonald portretiše surovo društvo koje pokušava da opstane u izrazito negostoljubivom ambijentu Zemljinog satelita.  

Mesec želi da vas ubije. Možda će vas ubiti kad ostanete bez dnevnice koja vam je dodeljena za hranu, vodu ili vazduh. Možda će vas ubiti kad ste u klopci između vladajućih korporacija, takozvanih Pet Zmajeva. Na korak od bogatstva, u sumanutom futurističkom feudalnom društvu, na Mesecu morate da se borite za svaki pedalj koji želite da steknete. I upravo je to učinila Adrijana Korta.

Kao vođa najmlađeg Mesečevog Zmaja, Adrijana je preotela kontrolu nad industrijom helijuma 3 od korporacije Makenzi metali i borila se da stekne novi status za svoju porodicu. Sada, pred kraj života, Adrijana shvata da je njena korporacija Korta helio suočena sa brojnim neprijateljima koje je stekla tokom svog meteorskog uspona. Ako porodica Korta misli da preživi, petoro Adrijanine dece moraju da odbrane majčino carstvo od brojnih neprijatelja… i jedno od drugog.

Inače, klicu romana Luna: Mlad mesec predstavlja noveleta Peti zmaj koja je ranije objavljena u izuzetno respektabilnom izboru Najboljih fantastičnih priča Džonatana Strana.

Prevod je uradio prevodilac svih prethodnih knjiga Ijana Mekdonalda objavljenih na srpskom jeziku i priređivač Mekdonaldove zbirke novela Knjiga izgubljenih snova, poznati pisac fantastike Goran Skrobonja.

Roman Luna: Mlad mesec dostupan je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Luna: Mlad mesec - Ijan Mekdonald
LUNA: MLAD MESEC – Ijan Mekdonald