Paladin poklanja odlomak romana “Brazil” Ijana Mekdonalda

Ijan Mekdonald - BrazilJuče je na forumu našeg sajta pokrenuta tema posvećena izdavačkom programu IP Paladin. Težište diskusije palo je na dela Ijana Mekdonalda čiji bi roman “Brazil” trebalo da bude objavljen krajem marta ove godine na srpskom jeziku. Tim povodom, na forumu smo objavili naslovnice srpskih izdanja Mekdonaldovih knjiga, a Goran Skrobonja, urednik izdavačke kuće Paladin, posetiocima našeg sajta poklonio je odlomak romana “Brazil”. Odlomak je u PDF formatu (250KB), iznosi čak 42 strane, a može se preuzeti sa ove adrese.

Inače, za one koji nisu upoznati sa sadržajem romana “Brazil”, reći ćemo da je u pitanju naučno-fantastična priča u kojoj se zahvaljujući raznim fenomenima iz oblasti kvantne fizike prepliću tri narativna toka smeštena u altrernativnoj stvarnosti, bliskoj budućnosti i ne baš bliskoj prošlosti:

2006. godine Marselina Hofman, ambiciozni producent rijaliti emisija, dolazi u opasnost da izgubi ne samo život, već i dušu, kada u jednom momentu njeno interesovanje okupira golman brazilske reprezentacije, koja je 1950. godine doživela verovatno najgorči poraz u istoriji brazilskog fudbala.

2032. godine život biseksualca i “biznismena” Edsona Žezusa Oliveire okreće se naglavačke kada se do ušiju zaljubi u Fiu Kišidu, članicu zloglasne hakerske bande.

1732. godine otac Luis Kvin, član jezuitskog reda, kreće u šume Amazona da pronađe, kazni ili na pravi put vrati odmetnutog sveštenika, koji u srcu džungle stvara sopstvenu teokratiju.

“Brazil” je dobio nagradu BSFA (Britansko udruženje za naučnu fantastiku) za najbolji roman 2008. godine, a bio je nominovan za najprestižnije žanrovske nagrade Hugo i Nebula, kao i veoma značajne Kembel i Lokus.

Više podataka i zanimljivih detalja o “Brazilu”, književnim delima Ijana Mekdonalda i drugim naslovima izdavačke kuće Paladin, možete pronaći u posebnoj temi našeg foruma.