Tolkinov bor

Kraj 215 godina starog Tolkinovog bora

Tolkinov borStručnjaci gradskog veća Oksforda odlučili su da 215 godina star crni bor, popularno nazvan Tolkinovo drvo, poseku zbog toga što su u subotu pukle dve velike grane sa drveta – javlja RTS.

Doktorka Alison Foster, iz oksfordske botaničke bašte, kaže da je reč o jedinstvenom drvetu.

“Srce mi se slama”, poručila je Alison, podsetivši da je crni bor poznat i kao Tolkinovo drvo, jer ga je popularni pisac obožavao i često sedeo ispod njega.

Pre nego što su grane pale, osoblje botaničke bašte čulo je krckanje unutar drveta, pa je iz predostrožnosti udaljilo posetioce.

“Pukotina je nastala i pet minuta kasnije grane su pale”, objasnila je Alison.

“Veoma je teško reći šta je uzrokovalo ovako nešto. To je nešto što se dešava kod izuzetno starog drveća. Sigurno je i ovaj dugačak period suvog i vrućeg vremena imao uticaja”, dodaje Alison.

Botanička bašta saopštila je da je to bila izuzetno teška odluka, ali da je u interesu bezbednosti osoblja i posetilaca.

U istorijskim knjigama te institucije može se naći da je drvo posađeno 1799. godine, a da je seme doneo profesor botanike Džon Sibtorp iz Austrije.

Džon Ronald Ruer Tolkin je skoro 35 godina proveo radeći u ovom univerzitetskom centru, a za vreme boravka u Oksfordu napisao je i svoja najpoznatija dela epske fantastike “Hobit” i “Gospodar prstenova”.

Neki navode i da mu je kao inspiracija za predeo Srednje zemlje, gde žive Hobiti, poslužio prelep pejzaž tog dela Engleske – zelena travom obrasla brda i džinovsko drveće, a posebno njegov omiljeni crni bor u botaničkoj bašti.

 

Tolkinov bor