Loiz Mekmaster Bižol - Vorska igra

Novi roman o Majlsu Vorkosiganu

Loiz Mekmaster Bižol - Vorska igraLaguna” je objavila “Vorsku igru”, nagrađivani roman slavne američke SF autorke Loiz Mekmaster Bižol.

Ova knjiga predstavlja još jedan deo iz serijala o mladom Majlsu Vorkosiganu, sinu barajarskog premijera i problematičnom pitomcu Carske vojne akademije, koji i pored ozbiljnih fizičkih mana, vremenom izrasta u neprikosnovenog vojnog genija.

Po završetku akademije, Majls Vorkosigan se našao u ozloglašenoj ostrvskoj bazi Laskovski, gde po tradiciji bivaju deportovani pijanci, politički nepodobni ljudi i beznadežni oficiri čija je karijera pretrpela brodolom. I u toj ledenoj pustari, on nastavlja sa ponašanjem koje će ga konfrontirati sa nadređenima. Uskoro će biti optužen za veleizdaju i poslat na drugi kraj galaksije, gde će susresti Slobodne dendarijske plaćenike, ali i otkriti veliku zaveru protiv svog rođaka, cara Gregora. Shvata da će, ukoliko ne spasi cara, doživeti sudbinu goru od smrti – postati gospodar Barajara.

Loiz Mekmaster Bižol (1949), do sada je objavila preko dvadeset knjiga. Svi njeni romani odlikuju se napetom fabulom, duhovitim dijalozima i dubokom humanošću glavnih junaka. Zbog čvrstih feminističkih stavova, kritičari je često porede sa Ursulom Legvin.

Avanture Majlsa Vorkosigana predstavljaju serijal s najviše nagrada u istoriji naučne fantastike, a roman “Vorska igra” ovenčan je prestižnom “Hugo” nagradom 1990. godine.