Tolkinovo društvo Srbije

Osnovano TOLKINOVO DRUŠTVO SRBIJE

Nedavno je osnovano Tolkinovo društvo Srbije, koje po uzoru na slična udruženja građana u drugim zemljama, posebno u Velikoj Britaniji, neguje proučavanje i popularizaciju lika i dela Džona Ronalda Ruela Tolkina.

Pokretač ideje i osnivač ovog projekta je Mina Lukić Ganer (Gunner), koja doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završava tezom Baštinjenje fikcije u eri  učesničke kulture:  modeli pamćenja fikcionalnog sveta Dž.R.R. Tolkina.

Mina je, takođe, dala krucijalan doprinos u kreiranju ovogodišnjeg broja časopisa Književna fantastika tematski posvećenog upravo Tolkinu. Zahvaljujući njenom doprinosu, domaćim čitaocima su predstavljeni teorijski radovi nekih od najznačajnijih proučavalaca Tolkinovog dela iz SAD, Engleske i Slovačke. Saradnja sa Tolkinovim društvima iz drugih zemalja sveta, jedna je od glavnih smernica rada i novoformiranog udruženja na čijem je Mina čelu.

Tolkinovo društvo Srbije sam rešila da pokrenem kao neko ko se već više od pola decenije bavi Tolkinom u akademskom kontekstu, a i kao ljubitelj njegovih dela od trinaeste godine“, za sajt Art-Anima.com otkriva Mina Lukić Ganer. „U okviru doktorata se bavim recepcijom Tolkinovih dela, i zahvaljujući ovom istraživanju sam upoznala veliki broj fanova Tolkinovog sveta, a među njima i svog supruga Šona Ganera, koji je predsedavajući Tolkinovog društva u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.“

Po uzoru na britansko Tolkinovo društvo (Tolkien Society) akcenat društva u Srbiji biće stavljen na proučavanje i istraživanje Tolkinovog stvaralačkog rada, ali i formiranje ozbiljne zajednice ljubitelja Tolkina, koja će aktivno delovati u realnom i virtuelnom prostoru.

Mina Lukić Ganer i Šon Ganer na Tolkinovom grobu

„Pošto u Srbiji trenutno ne postoji aktivno i funkcionalno društvo posvećeno Tolkinu kakva postoje u drugim zemljama, a čini se da postoji dovoljan broj ljubitelja njegovih dela da bi tako nešto moglo da postoji, rešila sam da pokušam da pokrenem stvari i povežem ljude, da razgovaramo o tome i pokušamo da stvorimo organizaciju koja će nastaviti da funkcioniše dugoročno, i kada se pojedinci koji su je pokrenuli povuku i zamene ih mlađi fanovi.“

Jedan od ciljeva Tolkinovog društva Srbije predstavlja ostvarenje boljeg razumevanja i popularizacije Tolkinovih dela na srpskom jeziku, kroz podršku raznim kreativnim inicijativama, kao i kroz organizovanje predavanja, tribina, seminara, i drugih aktivnosti posvećenih Tolkinu.

„Nadam se da će ova inicijativa reaktivirati i ponovo okupiti one grupe koje su okupljale fanove pre deset, dvadeset godina, poput Krčme Poni koji se propinje, i uključiti članove udruženja Valinor (koji su raspoloženi za saradnju), i pomoći im da nastave da organizuju aktivnosti poput Tolkinfesta i Tolkindana. Cilj nije da se postojeće grupe i aktivnosti negiraju, ignorišu ili dovedu u pitanje, već da se svi ljubitelji Tolkina ujedine i da u skladu sa svojim znanjima, iskustvima, interesovanjima i slobodnim vremenom daju doprinos boljem razumevanju i promociji Tolkinovog lika i dela u Srbiji. Dakle, ideja je da stvorimo platformu za saradnju i druženje i povežemo fanove i grupe koje se na ovaj ili onaj način bave Tolkinom u Srbiji, i da tako ujedinjeni postanemo vidljivi na nacionalnom i internacionalnom nivou.“

Logo Tolkinovog društva Srbije inspirisan je piščevim crtežom ‘Lake Mithrim’

„Naravno, mnogo važniji i primarni cilj jeste druženje sa istomišljenicima koji vole Tolkina, i u tom kontekstu osnovne aktivnosti društva bi bile usmerene na organizovanje redovnih sastanaka (uživo i onlajn), predavanja, tribina, seminara i sličnih aktivnosti. Značajan broj ljubitelja Tolkina iz zemlje i inostranstva me je u više navrata pitao da li takva okupljanja postoje i zašto ne napravimo srpsko Tolkinovo društvo, i to je osnovna motivacija iza ove inicijative“, otkriva Mina.

Tolkinovo društvo Srbije pokrenulo je sajt kao i profil, stranicu i grupu na Fejsbuku i profil na Instagramu. Društvo će, povodom Tolkinovog rođendana, 3. januara 2024. godine održati Zoom sastanak otvoren za sve koji su zainteresovani da se priključe. „Svi predlozi i ideje za dalji razvoj ovog ’projekta’ su dobrodošli!“, poručuje Mina Lukić Ganer.

Tolkin fandom je više od pola veka bio skoro isključivo književni fandom. Prve obožavaoce Tolkin je stekao već nakon objavljivanja Hobita, ali je njihov broj počeo naglo da raste krajem 1950-ih nakon objavljivanja Gospodara prstenova. Od 1960-ih, njegov fikcionalni svet je inspirisao brojne interpretacije različitog kvaliteta, u prozi i poeziji, muzici, radiju, pozorištu, likovnim umetnostima, animaciji, filmu, igricama, stripu, itd.  Najuticajnija interpretacija do sada jesu filmske adaptacije u režiji Pitera Džeksona, koje su dovele do pojave fandoma isključivo posvećenih filmovima, ali su privukle i brojne nove čitaoce i drastično proširile globalnu zajednicu Tolkinovih fanova.

Mina Lukić Gunner - Tolkin društvo Srbije
Mina Lukić Gunner, pokretač Tolkinovog društva Srbije