Dž.K. Rouling - Hari Poter i kamen mudrosti

“Hari Poter i kamen mudrosti” najomiljenija dečija knjiga u V. Britaniji

Dž.K. Rouling - Hari Poter i kamen mudrosti“Hari Poter i kamen mudrosti” proglašen je “najomiljenijom nacionalnom” knjigom za decu do 14 godina, u izboru koji je organizovalo britansko dobrotvorno udruženje za promociju knjige i čitanja “Buktrast”.

Prva knjiga popularnog serijala Dž.K Rouling, zauzela je čelnu poziciju na listi omiljenih dečijih naslova ispred romana “Igre gladi” Suzan Kolins i “BFG” Roalda Dala.

“Hari Poter je osvojio maštu jedne generacije čitalaca koji su odrasli u ljubavi sa Harijem ili Hermionom, želeli da budu prijatelji sa Ronom i bili zaista uplašeni od Voldemora”, rekla je jedna od urednica “Buktrasta”, Kler Šanahan. “Čak i u odnosu na dela velikana kao što su Dal i Tolkin, ostvarenje Roulingove ostaje favorit nacije”.

Više od 24.000 čitalaca svih uzrasta glasalo je za omiljenu knjigu svog detinjstva. A stotinu naslova za koje je bilo moguće glasati, razvrstano je u četiri kategorije od po 25: za decu do 5 godina, za decu od 6 do 8 godina, od 9 do 11 i od 12 do 14 godina.

Organizatori su prilikom izbora stotinu naslova za koje se glasalo, formirali kriterijum koji je zahtevao da dela poseduju: velike priče, kvalitetno pismo i ilustracije, popularnost, kapacitete za širenje vidika čitalaca, inovativnost i originalnost, kao i da su položila test vremena.

Dok su klasična dela pobedila u kategorijama za mlađe uzraste, filmske franšize su, očigledno, imale uticaja na starije grupe. Tako se na konačnoj listi deset najomiljenijih knjiga našlo čak devet naslova koji su doživeli uspešne filmske adaptacije.

Konačna lista omiljenih britanskih knjiga za decu u glasanju koje je organizovala udruženje “Buktrast” izgleda ovako:

1. “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” by JK Rowling
2. “The Hunger Games” by Suzanne Collins
3. “The BFG” by Roald Dahl, illustrated by Quentin Blake
4. “The Very Hungry Caterpillar” by Eric Carle
5. “Winnie-the-Pooh” by AA Milne, illustrated by EH Shepherd
6. “The Cat in the Hat” by Dr Seuss
7. “The Fellowship of the Ring” by JRR Tolkien
8. “Charlotte’s Web” by EB White
9. “Northern Lights” by Philip Pullman
10. “The Lion, the Witch and the Wardrobe” by CS Lewis