Mina D. Todorović

KC Grad: O stvaralaštvu Mine D. Todorović

Mina D. TodorovićU večerašnjem izdanju Gradske knjižnice, koja se od 20 časova održava u Kulturnom centru Grad, biće održano Veče epske fantastike sa Minom D. Todorović, autorkom romana “Vir svetova” i “Gamiž”. Pored autorke, ovom prilikom govoriće: mr Tijana Tropin i književna kritičarka Tijana Spasić.

U intervjuu za sajt Art-Anima, Mina D. Todorović je krajem prošle godine istakla da je Tolkin jedan od pisaca koji je izvršio najveći uticaj na nju: “Hobita sam dobila od druga i pročitala ga dva puta za redom… Vrlo brzo sam stigla i do Gospodara prstenova – knjige koju sam pročitala najviše puta u životu… Vrlo jasno se sećam da me je grizla savest što, uz tolike sjajne, neiščitane knjige, ja ovo trotomno delo čitam već peti… deveti put”.

Ipak, ova autorka Tolkinovu fantastiku koristi samo kao početnu inspiraciju za svoje pripovesti, u kojima je uočljiv i uticaj narodnih bajki.

“Ko je čitao bajku ‘Kameni cvet’, tu odu umetnosti kao težnji ka savršenstvu i bazvremenoj lepoti, već će na prvim stranicama ‘Vira svetova’ naleteti na fontanu u obliku kamenog cveta u gradu nosatih pisova”, kaže Mina. “Ne treba mnogo poznavanja slovenskih mitova da bi se u riđokosoj vodenoj vili Rusaliki prepoznala rusaljka u svom najlepšem izdanju, ali taj spoj mudrosti, čarolije i lepote, ova vila duguje ruskoj bajci ‘Vasilisa Prekrasna'”.

Roman “Gamiž” se početkom godine našao u najužem krugu za nagradu “Politikinog Zabavnika” koja se dodeljuje za najbolje književno delo namenjeno mladima.

Pored proze za najmlađe čitaoce, Mina D. Todorović piše kratke proze za stariju čitalačku publiku, a neka od njih, poput priča “Cigarete“, “Deca iz prestonice sveta“, “Gaće na štapu” i “Voajer” možete pročitati na sajtu Art-Anima.