Pavle Zelić - Peščana hronika

Pavle Zelić na Niškom sajmu knjiga

Pavle Zelić - Peščana hronikaU okviru Niškog sajma knjiga i grafike, na štandu izdavačke kuće “Laguna”, danas od 15 časova gostovaće Pavle Zelić, autor romana “Peščana hronika”. Time će i niški čitaoci, nakon Beograđana i Novosađana, biti u prilici da upoznaju ovog mladog i perspektivnog autora, čiji roman prvenac pleni pažnju kako ljubitelja pisane reči, tako i onih koje zanima posleratna prošlost srpske prestonice.

“Peščana hronika” govori o misteriji ugrađenoj u temelje Novog Beograda, koja još od podizanja ovog dela grada provocira radoznalost njegovih stanovnika. Pola veka kasnije samohrani otac u borbi za bolju budućnost svog sina biva prinuđen da pogleda kroz pukotine istorije i suoči se s istinom.

Iako roman donosi prvenstveno horor priču, ona se prepliće sa mnoštvom istorijskih činjenica kojima se uspešno rekonstruiše period radnih akcija izgradnje Novog Beograda. Prema rečima istoričara Predraga J. Markovića rekonstrukcija perioda posleratnih radnih akcija u “Peščanoj hronici” učinjena je sa velikim brojem detalja, što nije čest slučaj sa savremenim srpskim romanima zasnovanim na istorijskim temama.

Zelić ističe da u romanu stavlja radne akcije u širi društveno-politički, istorijiski, pa i socijalni kontekst, ali ih pre svega koristi da ispriča uzbudljivu i fantastičnu priču sa jakim i uverljivim likovima koji proživljavaju kroz brojne upečatljive male i velike doživljaje sve ono lepo i ružno što nas je zadesilo tokom mnogih intenzivnih godina koje su za nama.