Uroš Petrović - Deca Bestragije

“Deca Bestragije” – najbolji roman za decu i mlade

Uroš Petrović - Deca BestragijeNagradu “Rade Obrenović” za najbolji roman namenjen deci dobio je beogradski pisac Uroš Petrović za roman “Deca Bestragije”. Odluku je većinom glasova doneo žiri čija je predsednica dr Snežana Šarančić Čutura, a članice Melanija Rimar i Ivana Mijić.

“Roman ‘Deca Bestragije’ svojevrsna je ‘rukavica u lice’ ponajviše konvencionalnoj narativnoj tehnici, ustaljenom strukturnom i kompozicionom obrascu, oveštalom stilu romana za decu”, ocenio je žiri.

Kao i svi Petrovićevi romani, “Deca Bestragije” su namenjena “zahtevnom čitaocu koji od književnosti očekuje intelektualni i emocionalni angažman i izazov, pustolovinu imaginacije, u najboljem smislu te reči”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Uroš Petrović (1967) pored pisanja bavi se slikanjem i umetničkom fotografijom. Član je Mense Srbije. Kao koautor programa “NTC sistem učenja” gostujući je predavač u školama i na fakultetima, u zemlji i inostranstvu. U velikom broju domaćih i stranih časopisa objavljuje članke i fotografije. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspešnijih rešavača IQ-X testa na svetu.

Nagrada “Rade Obrenović” biće mu uručena 6. decembra, u okviru manifestacije Decembarski Zmajdani.