Žan Klod Murleva - Kraj zime

Objavljen distopijski roman za mlade “Kraj zime”

Žan Klod Murleva - Kraj zimeDistopijski roman za mlade “Kraj zime” kojeg potpisuje poznati francuski pisac Žan Klod Murleva, nedavno je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća “Odiseja“.

Radnja romana smeštena je u svet kojim godinama vlada okrutni autoritarni režim Falanga. U takvom sistemu, mladi odrastaju u internatima nalik zatvorima, u kojima su dečaci i devojčice fizički međusobno razdvojeni. Mladima je strogo zabranjeno napuštanje internata osim u slučajevima kada idu u grad kod svojih savetnika, što se može dogoditi samo pet puta godišnje. U slučaju pokušaja bekstva, za beguncima se šalju genetski modifikovani ljudi-psi, koji svoje potere obično završavaju brutalnim likvidacijama.

Zaplet romana počinje kada četvoro mladih Helena, Milena, Bartolomeo i Miloš saznaju da je njihove roditelje, nekoliko godina ranije ubio upravo režim Falange. Nakon što uspeju da pobegnu iz internata, za njima se organizuje velika potera. Na svakom koraku pojavljuju se neočekivane prepreke ali ponekad i iznenada biva pružena prijateljska ruka od strane retkih odvažnih ljudi ili plemenitih ljudi-konja. Begunci su sigurni samo u jedno: za slobodu se moraju izboriti, po svaku cenu. Miloš će se boriti u gladijatorskoj areni, Bartolomeo na bojnom polju a Milena će svojim magičnim glasom pozvati čitav svet da im se pridruži u borbi za slobodu.

Knjiga “Kraj zime”, posvećena hrabrosti, individualizmu i slobodi, osvojila je preko dvadeset nagrada u Francuskoj i širom sveta. Ljubitelji fantastike za mlade, najveću manu knjizi pronalaze u činjenici da je zasebna i da neće biti dodatnih nastavaka.