SAN O ČOVEKU - Vladimir Velmar Janković

SAN O ČOVEKU – knjiga drama Vladimira Velmara Jankovića

U izdanju novosadske izdavačke kuće Solaris, kao osma knjiga Biblioteke srpske fantastike koju uređuje Sava Damjanov, objavljena je knjiga San o čoveku Vladimira Velmar Jankovića (1895-1976). Knjiga, koju je priredila Marina Milivojević Mađarev, sadrži tri dramska teksta: Robovi, Sreća A.D. i Državni neprijatelj broj 3.

Vladimir Velmar Janković (1895-1976), dramski pisac, pripovedač, esejista, kritičar i psiholog, bio je aktivni učesnik kulturnog života u Srbiji između dva svetska rata. Od 1941. do 1944. radio je kao pomoćnik ministra prosvete u vladi Milana Nedića; od 1944. do smrti živeo je u emigraciji. Objavio je više knjiga.

Drama Robovi objavljena je 1924. i definiše čoveka kao fantastično-kosmičko biće, osuđuje svet okrenut imperijalističkoj politici, svet bez morala i Boga, simbolizovan kroz lik industrijalca. Pisac veruje da se dileme savremene civilizacije mogu prevazići putem duhovnosti.

Drama Sreća A.D. (nagrada Ministarstva prosvete), izvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1932. godine a 1935. u Srpskom narodnom pozorištu. Sreća A.D. uvodi srpsku dramu u vrh svetskih stremljenja u domenu naučne fantastike. U antiutopijskom svetu ljudi su genetski modifikovani sa ciljem da im se uklone emocije i pojača racio. Svaki pokret pojedinca je nadziran i kontrolisan. Ali, čoveka je nemoguće potpuno kontrolisati…

Drama Državni neprijatelj broj 3 (nagrada Srpske kraljevske akademije), izvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1936. U pitanju je triler sa elementima fantastike čiji zaplet danas deluje aktuelno. U siromašnoj zemlji pronađena su bogata nalazišta nafte; strane kompanije potkupljuju lokalne političare da bi sebi prigrabile profit. Suprotstavlja im se naučnik koji želi da bogatstvo zemlje upotrebi za dobrobit celog naroda.

Obim knjige je 318 strana, povez broširan. Cena 1.100 dinara. Moguće naručivanje preko sajta izdavača.

SAN O ČOVEKU - Vladimir Velmar Janković
SAN O ČOVEKU – Vladimir Velmar Janković