Veronika Rot - Divergentni

“Divergentni” – i film i knjiga

Veronika Rot - DivergentniU dalekoj budućnosti društvo biva podeljeno na pet frakcija – Nesebične, Miroljubive, Češtite, Neustrašive i Učene – koje predstavljaju određene vrline čovečanstva. Ali da li osoba može biti deo samo jedne frakcije?

Ovo je pitanje koje postavlja trilogija Veronike Rot “Divergentni” i istoimeni film koji uskoro, pod imenom “Različita” stiže u domaće bioskope – javlja Tanjug.

Roman “Divergentni” mlade američke autorke Rot (1988) postao je planteratni bestseler od objavljivanja 2011. privukavši više od 11 miliona čitalaca. Interesovanje za roman bilo je toliko da je u roku od dve godine Rotova objavila i “Pobunjene” i”Odane” koje je u Srbiji nedavno objavila nova izdavačka kuća “Urban reads”.

U dalekoj budućnosti, grad Čikago je podelio društvo na pet odvojenih frakcija, od kojih svaka predstavlja određene vrline čovečanstva: Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni. Na Dan odabira, svi šesnaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti kojim se određuje kojoj frakciji zaista svako od njih pripada. Nakon testa, oni ipak imaju slobodu da sami odluče da li će se prebaciti u frakciju koju im je test sklonosti sugerisao ili će ostati u onoj u kojoj su rođeni.

Šesnaestogodišnja Beatris Prajor je rođena u porodici Nesebičnih, ali tamo se nikada nije osećala prijatno – uprkos ljudima oko sebe, bila je usamljena i osećala je da je život među Nesebičnima sputava, kao da tamo istinski ne pripada. Kada je došlo vreme za test sklonosti, ispostavilo se da su njeni rezultati nejasni: da ne pripada samo jednoj frakciji, već da poseduje sklonosti ka trima – Nesebičnima, Učenima i Neustrašivima. U najvećnoj tajnosti je saznala istinu o sebi i upozorena ja da tu informaciju nikada, ni pod kojim uslovima, ne deli ni sa kim.

Na Dan odabira, kada svi šesnaestogodišnjaci biraju u kojoj frakciji će nastaviti svoje živote, Beatris konačno donosi odluku da napusti svoju rodnu frakciju i pridruži se Neustrašivima. Beatris i ostali transferi prolaze kroz komplikovanu inicijaciju koja ima za cilj da, na osnovu rezultata tri stupnja obuke, odluči o tome ko će od njih postati pripadnik i nastaviti život u Neustrašivima.

Iako mnogi porede “Divergentne” sa trilogijom Suzan Kolins “Igre gladi” budući da je reč o distopiji za mlade, “Divergentni” su zapravo klasično, epsko putovanje junaka, u ovom slučaju junakinje i u najboljem maniru bajki nude pouke za život.

Popularnosti romana sigurno će doprineti i film koji je domaći distributer preveo, prilično neodgovarajuće, kao “Drugačija” (Tris i ostali divergentni nisu “drugačiji” već imaju osobine više frakcija).

Glavnu junakinju igra Šejlin Vudli (poznata po ulozi ćerke Džordža Klunija u filmu “Potomci”) dok njenog partnera-simpatiju novi holivudski srcelomac, britanski glumac Teo Džejms.

Prema prvim prognozama, očekuje se da će film proći u bioskopima podjednako dobro kao i ranije teen franšize “Sumrak” i “Igre gladi” koji su zaradili milijarde dolara na blagajnama.

Kao potvrdu toga, muziku za film pisala je popularna Eli Gulding dok je lanac parfimerija “Sefora” pripremio specijalnu ponudu šminke inspirisane filmom “Divergentni” u kome igraju i oskarovka Kejt Vinslet, Ešli Džad, Megi Kju…