Bajke Aleksandra Dime

BAJKE Aleksandra Dime po prvi put na srpskom jeziku

Mlada izdavačka kuća Odysseus, koja nam je u protekle dve godine svog postojanja podarila bisere kao što su Irske bajke u izboru V.B. Jejtsa, Podignuti veo / Brat Džejkob Džordža Eliota (pseudonim jedne od najznačajnijih književnica viktorijanskog doba Meri En Evans) i Princeza u oblutku Ranka Pavlovića, uskoro će domaćem čitalaštvu predstaviti zbirku odabranih dela Aleksandra Dime Oca pod naslovom Bajke.

Malo je poznato da se slavni autor istorijskih romana kao što su Tri musketara, Grof Monte Kristo, Kraljica Margo, Dvadeset godina kasnije i mnogih drugih, bavio pisanjem bajki. Taj podatak teško je pronaći i u opsežnijim Diminim biografijama. Ipak, zahvaljujući vrsnom poznavaocu francuske književnosti, Ranku Risojeviću, koji je priredio i preveo Dimina prozna dela zastupljena u zbirci Bajke, imaćemo priliku da se upoznamo i sa tom stranom stvaralaštva velikana svetske književnosti.

Knjigu čini osam bajki, koje do sada nikada nisu objavljene na srpskom jeziku: „Medna kaša grofice Berte“, „Čovek bez suza“, „Sebičnjak“, „Kralj krtica i njegova ćerka“, „Kuglaš hvalisavac“, „Petar i njegova guska“, „Mrvica uobraženica“ i „Pjeroova mladost“. Pored bajki, knjigu čini pogovor iz pera svestranog, nagrađivanog pisca Ranka Pavlovića „Avanture pod plaštom srednjovjekovlja“.

„Bajke A. Dime pisane su na vrlo zanimljiv način, sa izuzetno dinamičnom fabulom. Ambijent, radnja, jezik, naročito dijaloške deonice – sve u ovim fantastičnim pričama odiše davnim vremenima. Čitalac, zajedno sa uverljivo oslikanim junacima, prolazi kroz mnoge avanture, osenčene plaštom srednjovekovlja. Pri tome oseća dobrotu i plemenitost, čak i u opisima koji bi kod nekih drugih pisaca lako mogli biti ispunjeni stravom“, u pogovoru, između ostalog, kaže Ranko Pavlović.

Knjiga je ilustrovana delima francuskog umetnika Bertala, koji je sredinom 19. veka svojim radovima vizualizovao neka Dimina dela, poput ovde zastupljene „Medne kaše grofice Berte“.

Bajke Aleksandra Dime bi iz štampe trebalo da izađu do kraja oktobra, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

Bajke Aleksandra Dime
BAJKE – Aleksandar Dima Otac