ĐAVOLSKI DOBAR BLUZ - Ivan Nešić

ĐAVOLSKI DOBAR BLUZ – novi roman Ivana Nešića

U izdanju Lagune upravo je objavljen Đavolski dobar bluz, novi roman Ivana Nešića, pisca koji je status jednog od najasnažnijih proznih glasova srpske fantastike stekao tokom četiri decenije stvaralačkog rada, najpre kroz forme kratkih priča i novela, a tokom poslednjih nekoliko godina i kroz zapažena romaneskna ostvarenja.

Njegovo prozno stvaralaštvo, poniklo na američkoj pop-kulturi i horor ikonografiji, u kome se povremeno oseti i uticaj filmske B produkcije, privlači pažnju insistiranjem na bolnim tačkama savremenih društava, subverzivnošću, duhovitošću replika, cinizmom, ali i izuzetnim poznavanjem iskustava visoke književnosti.

Nešić u svojim delima najčešće suočava životnu svakodnevnicu sa uznemirujućim događajima koji je nadrastaju, prikazujući junake – obične ljude – koji beznadežno pokušavaju da shvate i prihvate novonastalo stanje i život vrate u uobičajene tokove.

Njegovo novo delo nadahnuto je bluzom i rokenrolom a pored dobro poznate legende o Robertu Džonsonu, značajnu ulogu u romanu ima i čuvena turneja pod nazivom Zimska plesna zabava za koju se vezuje sudbonosno bacanje novčića za mesto u avionu koji će u smrt odvesti Badija Holija, Big Bopera i Ričija Valensa. U Nešićevoj verziji tragedija je od početka bila nameštena.

„Roman je smešten u 1984. godinu i predstavlja poznatu priču o izborima koje pravimo u životu“, rekao je Nešić u intervjuu za Književnu fantastiku 7. „U centru zbivanja je talentovani šesnaestogodišnjak s fizičkim hendikepom kojem se nudi da dosegne zvezde ukoliko pristane na poznatu trampu“.

Radnja romana prati Džimija Diksona, povučenog tinejdžera, koji skromno živi sa samohranom majkom. Svakodnevno ga maltretira lokalna družina koju predvodi nasilnik zvani Kameni. Džimi utehu nalazi u sviranju gitare, čemu ga podučava neobični lokalni bluzer Džerom Halford. Ali njegov muzički napredak budno prati tajanstvena komšinica Bibop Mama, u čijoj se kući neprestano vrti jedna te ista pesma iz samo njoj znanih razloga.

Kada se u Džimijevoj prilično sumornoj stvarnosti iznenada pojavi misteriozni Iluzionista, talentovani momak započeće putovanje koje će se završiti faustovskom dilemom. Da li će imati dovoljno snage da odoli više nego privlačnoj opsenarevoj ponudi?

Roman Đavolski dobar bluz predstavlja omaž tvorcu delta bluza Robertu Džonsonu: ima 29 poglavlja jer je upravo toliko pesama snimio tokom svog kratkog života ovaj izvanredni muzičar, a priča o Diksonu zasnovana je upravo na legendi o Džonsonovom susretu na raskršću – čovek u crnom nudi nešto jedinstveno, ali cena je previsoka, u šta će se glavni junak vrlo brzo uveriti…

Ivan Nešić rođen je u Beogradu 1964. godine. Diplomirao na Rudarsko-geološkom fakultetu. Od 1982. godine objavljuje prozu koja se pojavila u magazinima Sirius, Alef, Znak Sagite, Emitor, Večernje novosti, Fantastyka, Književna reč, Kikindske novine, Naš trag, Orbis, Kvartal, Književna fantastika, Trash, Gradina i Fantastični vodič. Zastupljen je u brojnim antologijama. Objavio je zbirke priča Rigor Mortis (1997) i Jedan na jedan (2009) i romane Pod imelom (2019) i Đavolski dobar bluz (2022), kao i duologiju pisanu u četiri ruke sa Goranom Skrobonjom Firentinski dublet – Sfumato (2020), Firentinski dublet – Kjaroskuro (2021). Dobitnik je nagrade Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za kratku priču Trick or Treat 1996. godine i nagradu časopisa Književna fantastika 2017. za priču Glasovi u plastici.

Đavolski dobar bluz - Ivan Nešić
ĐAVOLSKI DOBAR BLUZ – Ivan Nešić