Vilijam-Batler-Jejts-Irske-bajke

IRSKE BAJKE – zbirka pripovedaka koju je priredio V.B. Jejts

Zbirka priča pod nazivom Irske bajke koju je priredio pesnik i Nobelovac Vilijam Batler Jejts 1892. godine, objavljena je na srpskom jeziku u izdanju beogradske izdavačke kuće Odysseus, u prevodu Ivane Kolundžije.

Ovim izborom irskih bajki i narodnih pripovetki, Jejts nas uvodi u čudesni svet priča i legendi koje se prenose generacijama s kolena na koleno. Knjigu pored četrnaest pripovetki razvrstanih u četiri celine („Vile zemlje i vile vode“, „Zli dusi“, „Mačke“ i „Kraljevi i ratnici“) čine tekstovi priređivača: predgovor pod naslovom „Irski pripovedač“, te dodaci „Klasifikacija irskih vila i vilenjaka“ i „Izvori irskog folklora“.

Knjiga Irske bajke ilustrovana je radovima Jejtsovog brata Džeka, a naslovnica je delo slavnog engleskog ilustratora Artura Rekama.

U predgovoru, Jejts sa čitaocem deli svoje dragoceno znanje o tradiciji i toplu priču o verovanjima koja u irskoj ruralnoj sredini krajem 19. veka još uvek žive, uprkos industrijskoj revoluciji koja je „oterala kraljevstvo goblina i učinila da utihnu stopala malenih plesača“:

„Nije to bilo baš tako davno kada sam sedeo pored ognjišta u kome je goreo treset, jeo palačinke u kućici stare Bidi Hart na obronku Benbalbena i raspitivao se za njene prijatelje, vile i vilenjake, koji su naseljavali zeleno brdo obraslo glogom, tamo gore iza kuće“, piše Jejts u predgovoru. „Kako je samo čvrsto ona verovala u njih! Koliko jako se plašila da ih slučajno ne uvredi! Dugo vremena mi ne bi odgovorila nikako osim: Ja uvek gledam svoja posla, a oni svoja. Ipak, malo razgovora o mom pradedi, koji je ceo svoj vek proživeo dole u dolini, i još nekoliko reči da je podsete kako sam ja kada mi je bilo sedam-osam godina često provodio vreme pod njenim krovom, razvezali bi joj jezik…“.

Vilijam Batler Jejts - IRSKE BAJKE
Vilijam Batler Jejts – IRSKE BAJKE

Odmalena duboko uronjen u svet irskih narodnih predanja, legendi i mitova Jejts je bio fanatično opčinjen duhovnom sferom, irskom mitologijom, folklorom, keltskim misticizmom – interesovanjima koja će ga odvesti čak i u oblast okultizma, te obeležiti ranu fazu njegovog književnog stvaralaštva snažno inspirisanog učenjima Emanuela Svedenborga i delima Persija Šelija.

Jejts je bio najznačajnija ličnost irskog nacionalnog preporoda. Podstaknut uverenjem da folklor i tradicija imaju neizmeran značaj za istoriju jednog naroda, priredio je dve knjige irskih narodnih bajki: Vilinske i narodne priče irskih seljaka i Irske bajke. Pisao je pozorišne komade u stihovima i prozi, sa temama iz keltske mitologije. 1904. godine je osnovao Ejbi teatar za koji će ostati vezan sve do svoje smrti.

Jejts je za Irce bio glasnogovornik borbe za slobodu. Nakon proglašenja samostalnosti Irske, 1923. godine, postavljen je na mesto senatora, na kome će ostati tokom dva mandata. Iste godine biće mu dodeljena Nobelova nagrada za književnost. Preminuo je 1939. godine u Rokbrunu na Azurnoj obali. Devet godina kasnije njegovi ostaci biće preneti u Dramklif. Danas počiva u podnožju brda Benbalben, koje ga je celog života inspirisalo neobičnom i tajanstvenom pojavom i kome je posvetio svoju poslednju pesmu „Pod Benbalbenom“.  

Prvih tridesetak strana knjige Irske bajke možete preuzeti u PDF formatu sa sajta Art-Anima.com.

Izdanje je urađeno u mekom povezu i sadrži 160 strana. Može da se naruči putem adrese: odysseusbooks011@gmail.com po ceni od 650 dinara (+ poštanski troškovi).

U knjižarskim lancima Delfi, Vulkan i Zepter book world, zbirka Irske bajke dostupna je po ceni od 880 dinara.