Biblioteka

Živkovićeva BIBLIOTEKA na Radio Beogradu 3

U emisiji „Putevi proze” na Radio Beogradu 3, od ponedeljka, 3. do nedelje, 9. oktobra (od 23.30h), biće emitovano novo izdanje mozaičkog romana Zorana Živkovića Biblioteka koji će čitati autor.

Ova knjiga izvorno se pojavila pre dvadeset godina, i do sada je objavljena u trideset izdanja. Posredi je delo koje ima dvadeset stranih izdanja, a krajem ove i početkom naredne godine pojaviće se još tri prevoda Živkovićeve knjige: u Japanu, Grčkoj i Mađarskoj.

Zoran Živković je dobitnik brojnih nagrada, a za Biblioteku je 2003. godine dobio prestižnu „Svetsku nagradu za fantastiku”. Roman je u avgustu 2018. godine u sklopu „Nacionalnog plana za čitanje“ portugalske vlade, uvršten među dvanaest knjiga koje se Portugalcima preporučuju za čitanje.

Zoran Živković rođen je 1948. godine u Beogradu. Njegova prozna dela su objavljena u zemljama Evrope, Severne Amerike i Azije, dobila su značajnu međunarodnu kritičku recepciju, a pojedina su adaptirana i u dramske oblike. Dobitnik je brojnih književnih nagrada kod nas i u svetu.

Urednica emisije „Putevi proze” je Olivera Nušić.

Zoran Živković - Biblioteka
Zoran Živković – BIBLIOTEKA