Zelenbabini darovi - Ivana Nešić

Radio-dramski serijal prema romanu ZELENBABINI DAROVI

U produkciji Radio televizije Vojvodine snimljen je radio-dramski serijal Zelenbabini darovi prema istoimenom romanu Ivane Nešić, koji se nalazi u lektiri za peti razred osnovne škole. Prve dve epizode serijala premijerno će biti emitovane u nedelju, 26. novembra, od 10.05h.

Serijal je prvi projekat i deo odeljka „Školska lektira na radiju“ u okviru kojeg Redakcija dramskog i igranog programa realizuje radio drame na osnovu proze koja je svrstana u lektire osnovnih škola.

Glavni junak ove umetničke bajke, dečak Mika, vođen željom da spase svet prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja. Svaki iz svog razloga, Mika i njegov saputnik Zaviša zatiču se u službi kod Zelenbabe, starice velike moći i tajanstvenog porekla. Hoće li dečak i maljutak uspeti da se izbore s moćnim mitskim bićima i da dokažu da zaslužuju tajanstvene Zelenbabine darove, otkrivaćete svake druge nedelje u redovnom terminu na RNS1.

Na snimanju su učestvovali profesionalni glumci Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić, Tijana Maksimović, Sanja Mikitišin, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Senka Petrović, Anđela Pećinar, ali i deca iz Teatra mladih „Mišolovka“ Nikola Ljubičić, Dušan Ugren, Mihajlo Gucunja, Dane Novkov, Srna Pujić, Leana Milidragović, Nikolina Vasić, Konstantin Vidović, Lucija Vajda, Luna Mitić.

Predstavljanje radio-dramskog serijala ZELEBABINI DAROVI
Predstavljanje radio-dramskog serijala ZELEBABINI DAROVI (foto: RTV)

U susret premijeri, danas je ovaj radio-dramski serijal predstavljen u Medija centru Radio televizije Vojvodine. Promociji je prisustvovala autorka i deo glumačke ekipe serijala, a prisutne je pozdravio Slobodan Govorčin, Rukovodilac rubrike dramskog i igranog programa RTV.

„Magija radio-drame nastaje u dramskom studiju, gde glumci pričaju priče i uz pomoć muzike i raznih efekata – kao što su ptičice, koraci, gradska gužva, stvaramo posle jednu priču koju slušate preko radija ili interneta“, objasnio je učenicima Govorčin, dodavši da su se nekad radio-drame željno iščekivale kraj radio-aparata, a danas su, zahvaljujući telefonima, dostupne uvek i svuda.

„Po prvi put je u ovom formatu snimljena lektira za peti razred osnovne škole“, kazala je rediteljka Vesna Topalov koja je iskazala veliko zadovoljstvo što su uloge, pored profesionalnih glumaca, tumačila i deca.

„Očekivala sam dosta, ali ovo što smo na kraju dobili apsolutno nisam očekivala. Ovo je jedna sinergija svega mogućeg – režije, glume, muzike i teksta i mislim da sve to čini jedan neverovatan nov proizvod i da će deca zaista uživati u njemu“, zaključila je Ivana Nešić autorka knjige i teksta radio-drame Zelenbabini darovi.

RTV su posetili i učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Popović“, koji su imali priliku da premijerno čuju prvu epizodu serijala.
RTV su posetili i učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Popović“, koji su imali priliku da premijerno čuju prvu epizodu serijala. (foto: RTV)

Izvor: RTV / Art-Anima