ZELENBABINI DAROVI na mađarskom jeziku

ZELENBABINI DAROVI uskoro na mađarskom jeziku

Nagrađivana knjiga za decu Zelenbabini darovi Ivane Nešić, uskoro će biti objavljena na mađarskom jeziku u prevodu Viktorije Šoljmoši-Kurunci (Viktoria Solymosy-Kurunci). Knjigu će 28. marta objaviti Főnix Könyvműhely (Radionica knjiga Feniks) koja važi za jednu od vodećih mađarskih izdavačkih kuća kada je u pitanju književnost za decu.

Pored ostvarenja mađarskih autora, Főnix Könyvműhely, nastoji da objavljuje i izuzetna dela književnosti za decu u prevodu. Zahvaljujući programu Kreativna Evropa, koji je podržao projekat objavljivanja knjige Ivane Nešić, i mališani iz severnog susedstva biće u prilici da se upoznaju sa živopisnim svetom Zelenbabinih darova nadahnutim srpskom i slovenskom mitologijom.

Glavni junak ove dirljive, duhovite i poučne bajke je dečak Mika. Vođen željom da spase svet, on prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja. Zajedno sa svojim saputnikom Zavišom, zatiče se u službi kod Zelenbabe, starice velike moći i tajanstvenog porekla. Svaki iz svojih razloga, njih dvojica pokušavaju da se izbore sa moćnim mitskim bićima i dokažu da zaslužuju tajanstvene Zelenbabine darove.

Knjiga Zelenbabini darovi uvodni je deo istoimene trilogije. Uvrštena je u redovnu školsku lektiru za 5. razred. Prema njoj je u produkciji Radio Televizije Vojvodina snimljen istoimeni radio-dramski serijal, koji je ove godine svrstan u takmičarski program međunarodnog festivala „UK international audio drama festival“ (25-29. mart, Kenterberi, Engleska).

Ivana Nešić, istoričar umetnosti i pisac, rođena je 1981. godine u Ćupriji. Inspiraciju pronalazi u doživljajima iz detinjstva, etnomitologiji Balkana, prirodi i pričama svojih najbližih. Do sada je objavila romane Zelenbabini darovi (nagrada „Neven“ za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, nagrada „Trg od knjige“ u Herceg Novom), Tajna nemuštog jezika (nagrada Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za 2014. godinu), Misija: Muzej (2017), Priče o prkosnim srpkinjama (2018), Novčić sudbine (2022). Prevodi s engleskog i nemačkog jezika. Urednik je dva bloga:  Kulinarske čarolije zlog praseta i Obor čuda zlog praseta. Živi i radi u Beogradu.

ZELENBABINI DAROVI na mađarskom jeziku
ZELENBABINI DAROVI na mađarskom jeziku