Boja magije - Teri Pračet

DISKSVET Terija Pračeta kao tema nove ”Fantastične čitaonice”

Novo izdanje „Fantastične čitaonice“, koju organizuju članovi Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, održaće se u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u ponedeljak 25. marta od 19 časova. Tema Čitaonice biće uvodne knjige iz Disksvet serijala Terija PračetaBoja magije i Svetlost čudesnog.

„Nedavno smo obeležili 40 godina od početka Disksveta. Vreme je da popričamo i o samim knjigama, 40 godina od objavljivanja originalnog i 26 godina od srpskog izdanja i prisetimo se vesele, eksplozivne i ekstremno ekscentrične ekspedicije, kao i da popričamo o izuzetno nesposobnom i kukavičkom čarobnjaku“, navodi se u najavi „Fantastične čitaonice“.

Boja magije i Svetlost čudesnog čine prva dva dela Disksvet serijala poznatog po ekscentričnim likovima i duhovitim i satiričnim osvrtima na društvene i filozofske teme. Ovi romani uvode čitaoce u osnovne elemente Disksveta uključujući tu i njegovu jedinstvenu kosmičku strukturu ogledanu u svetu-ploči koja kroz svemir putuje na leđima četiri slona pozicionirana na oklopu velike nebeske kornjače A’Tuina.

Urnebesna avantura počinje kada se cinični, nezajažljiv ali nesposobni čarobnjak Rinsvind zatekne u ulozi vodiča zapanjujuće naivnom i smešno bogatom turisti sa bizarnim idejama Dvocvetu, koji u najveći grad Disksveta, Ank Morpork, dolazi u pratnji svog vernog Prtljaga – samosvesnog sanduka od kruškovog drveta sa stotinu slatkih nožica. Rinsvindova uloga je tu veoma važna, jer od njene uspešnosti zavisi mir i prosperitet zemlje. Nažalost, putovanje družine podrazumeva suočavanje sa pljačkašima, udruženjem ubica, čudovištima, plaćenicima, pa i samom Smrću.

Serijal o Disksvetu sadrži 41 knjigu i brojne priče. Boja magije i Svetlost čudesnog su svojevrsno svedočanstvo kako je Disksvet nastao i postao jedan od najcenjenijih i najvoljenijih serijala fantastike svih vremena, prveden na 33 jezika i sa prodatih 100 miliona primeraka širom sveta (prema podacima iz 2015. godine).

Moderator „Fantastične čitaonice“ biće Bojan Butković. Ulaz je slobodan, kao i uvek kada su u pitanju dešavanja u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

Disksvet - Teri Pračet
Disksvet – Teri Pračet