Teri Pračet

Disksvet iz filozofske perspektive

Teri PračetDa li filozofi imaju šta da nauče od pisaca fantastike? Odgovor na ovo pitanje verovatno se može pronaći u zborniku “Philosophy and Terry Pratchett”, posvećenom ispitivanju filozofskih implikacija Pračetovih romana, koju je juče objavila izdavačka kuća Palgrave Macmillan.

Ova studija pokriva veliki broj metafizičkih, etičkih i epistemoloških tema zastupljenih u serijalu o Disksvetu kroz trinaest ogleda različitih autora, a neki od naslova radova su: “Platon, veštica i pećina: Baka Vedervaks i moralni problem paternalizma”,”Deda Pras i egzistencijalizam Serena Kjerkegora” i “Važno je biti u pravoj nogavici pantalona vremena”.

Spoj filozofije i Disksveta možda na prvi pogled izgleda neobično ali urednici zbornika, Džejkob Held i Džejms Saut uvereni su da Pračetove knjige podležu temeljnom filozofkom ispitivanju.

“Pračet je veoma pametan čovek i talentovan pisac koji podjednako kao i bilo koji filozof razume moć pripovedanja i probleme sa kojima se ljudi suočavaju kad pokušaju da pronađu smisao u svom životu i svetu koji ih okružuje”, izjavio je Saut, profesor filozofije na Univerzitetu Marquette. “Nadam se da ova knjiga pokazuje da ako Pračeta povremeno optužuju za književnost, takođe možemo da ga optužimo i za filozofiju.”