Goran Skrobonja

Razgovor sa Goranom Skrobonjom povodom knjige KRALJ BIVŠI I BUDUĆI

Najznačajnije delo uticajnog britanskog pisca fantastike Terensa H. Vajta, Kralj bivši i budući, u kome je objedinjeno pet romana o kralju Arturu, nedavno je po prvi put objavljeno na srpskom jeziku.

Tim povodom Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u okviru svog redovnog programa, u ponedeljak 04. decembra od 19 časova, organizuje razgovor sa prevodiocem i jednim od najznačajnijih srpskih pisaca i poznavalaca fantastike Goranom Skrobonjom. Razgovor će biti upriličen u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda.

Legende o kralju Arturu su jedan od neiscrpnih izvora inspiracije sa koga su se napajala mnoga dela fantastike. Prvi put na srpskom jeziku dostupno je klasično delo britanske književnosti XX veka Kralj bivši i budući Terensa H. Vajta – petoknjižje koje je reinterpretiralo i dalo stabilan i ustaljen oblik brojnim i često značajno različitim mitovima i legendama o kralju Arturu, čarobnjaku Merlinu, vitezovima Okruglog stola, čudesnom maču Ekskaliburu, potrazi za Svetim Gralom i uspostavljanju engleske kraljevine.

Razgovor sa Goranom Skrobonjom pokriće široki raspon arturijanskih legendi, od Malorijevog Le Morte d’Arthur do Burmanovog Ekskalibura, od Diznijevog Mača u kamenu do Svetog grala Montija Pajtona, od Fosterovog Princa Valijanta do Patelovog Zelenog viteza.

Ulaz na tribinski program Društva ljubitelja „Lazar Komarčić“ je slobodan.

Razgovor sa Skrobonjom o arturijanskim legendama
Razgovor sa Skrobonjom o arturijanskim legendama