Andžej Sapkovski

Andžej Sapkovski: ”Ljudi iz Netfliksa me nikad nisu slušali”

Andžej Sapkovski, autor knjiga o Vešcu koje su adaptirane u planetarno popularnu Netfliksovu seriju, kaže da autori tog televizijskog ostvarenja nisu uvažavali njegove sugestije.

Kako prenosi PISB, dok je prisustvovao bečkom Comic-con-u, Sapkovski je upitan da li je dao neke smernice Netfliksu kada je reč o prilagođavanju njegovog dela igranoj seriji, na šta se pisac sarkastično nasmejao i rekao: „Možda sam im dao nekoliko ideja, ali me oni nikad nisu slušali. Ali to je normalno“.

Zatim je imitirao Netfliksove producente uz reči: „Ko je ovo? To je pisac, on je niko i ništa“.

Sapkovski, naime, ima osam knjiga o Vešcu, koje je Netfliks mogao da koristi kao okosnicu svoje serije. Međutim, striming platforma odlučila je da upotrebi kreativne slobode sa izvornim materijalom i odstupi od nekih delova knjiga, što je uznemirilo mnoge ljubitelje romana i popularne video igre, koja je iz njih iznikla.

I sam Henri Kavil, koji je tumačio naslovnu ulogu, javno je govorio o tome koliko mu je važno da ostane veran originalnom tekstu, a šuška se da je upravo zbog odluka Netfliksa da od njega odstupi rešio da stavi tačku na njihovu saradnju.

On je, početkom godine, objavio da će od četvrte sezone u ulozi Vešca umesto njega biti Lijam Hemsvort, ali nije obrazložio razlog svog odlaska.

Poznato je da je scenario za četvrtu sezonu već napisan, a producent Tomek Baginsk izjavio je nedavno da će biti „vrlo bliska meta-idejama koje su ugrađene u knjige Sapkovskog, a naročito petu knjigu“.

„To je vrlo blisko onome što se nalazi u knjigama i nadam se da će promena biti besprekorna“, rekao je Baginsk.

Andžej Sapkovski
Andžej Sapkovski