Podignuti veo - Džordž Eliot

Klasik gotskog horora PODIGNUTI VEO po prvi put na srpskom jeziku

U izdanju Odysseus-a objavljena je knjiga spisateljice Džordž Eliot Podignuti veo – Brat Džejkob naslovljena prema istoimenim novelama koje je čine.

Džordž Eliot (1819–1880) je pseudonim Meri En Evans, engleske književnice i autorke nekih od najznačajnijih klasičnih romana viktorijanskog doba. Pisala je pod muškim pseudonimom kako bi lakše izgradila karijeru pisca.

Za razliku od realistične proze po kojoj je Džordž Eliot najpoznatija, Podignuti veo, je novela s elementima gotskog horora, fantastike i naučne fantastike.

Ta novela je jedinstvena u autorkinom književnom opusu. Samo u tom delu, Džordž Eliot piše u prvom licu i samo u tom delu piše o metafizičkim i natprirodnim fenomenima.

Podignuti veo ima značajno mesto u viktorijanskoj tradiciji priča strave, a istražuje teme natčulne percepcije, suštine fizičkog života, mogućnosti postojanja života nakon smrti i teme moći sudbine.

Radnja novele prati ispovest pripovedača Latimera, koji veruje da ima natčulne sposobnosti – dar za sagledavanje budućnosti i čitanje misli drugih ljudi.

Delo prikazuje osobenosti po kojima će Džordž Eliot postati poznata, kao što su minuciozni realizam, detaljni psihološki uvidi i idealistički moralizam.

Iako pisano 1859. godine, ovo delo i kod savremenih čitalaca uspeva da sačuva pažnju do samog kraja, zahvaljujući izuzetnoj darovitosti autorke u građenju neizvesnosti.

Druga novela, Brat Džejkob, moderna je satirična priča objavljena 1864. godine koja predstavlja svojevrsni omaž Eliotove Vilijamu Tekeriju.

Prevod obe novele uradila je Ivana Kolundžija.

Značaj književnih ostvarenja Džordž Eliot, odnosno Meri En Evans, za englesku i svetsku kulturu i književnost je nemerljiv – u njima je opisala političke i društvene prilike u malim engleskim gradovima i stvorila likove čiji međusobni odnosi otkrivaju njeno duboko poznavanje psihologije.

U svoja dela često je unosila autobiografske elemente, ali i svoja uverenja o mogućnosti izgradnje boljeg i humanijeg ljudskog društva. Uticala je na brojne velike pisce XX veka, među kojima su Virdžinija Vulf, Henri Džejms, Vilijam Fokner i Džejms Džojs.

Odlomak novele Podignuti veo možete preuzeti sa sajta Art-Anima.com u PDF formatu.

Cena knjige, ukoliko se naručuje od izdavača, iznosi 650 dinara (+ poštanski troškovi), dok će knjižarska cena biti oko 800/850 dinara. Porudžbine mogu da se izvrše putem adrese: odysseusbooks011@gmail.com ili preko Fejsbuk stranice Odysseus-a.

Podignuti veo - Džordž Eliot
PODIGNUTI VEO – Džordž Eliot