Uroš Petrović - Peti leptir

Završeno snimanje prvog srpskog 3D filma ”Peti leptir” po romanu Uroša Petrovića

Uroš Petrović - ''Peti leptir''Nedavno je na planini Tari završeno snimanje poslednjih kadrova dugometražnog igranog filma “Peti leptir” po romanu Uroša Petrovića – objavljeno je na sajtu izdavačke kuće “Laguna”.

Film je rađen u trodimenzionalnoj tehnologiji, što ga čini prvim 3D filmom u istoriji srpske kinematografije.

Režiju potpisuje Milorad Milinković, dok glavne uloge tumače Mihailo Miša Janketić, Marko Nikolić, Tanja Bošković, Ljubomir Bandović i drugi. Kao specijalni gost u filmu se pojavljuje i Petar Božović. Uloge dece poverene su Ognjenu Oreškoviću i Petru Raciću. Producenti filma su beogradski “Delta Video” i zagrebački “Alka Film”.

Pisan u najboljem maniru mistične fantastike, roman prati odrastanje dečaka iz sirotišta, koji stupa u kontakt sa onostranim i biva upleten u mračnu, nepredvidivu igru sa tajanstvenim ljudima, duhovima i providnim leptirima. Mnoge scene su snimane na originalnim lokacijama na planini Tari, što obećava spektakularne prizore.

Knjiga “Peti leptir” je u Srbiji doživela već osam izdanja, a ovenčana je nagradom Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović” za najbolji roman za decu i mlade na srpskom jeziku. Uvrštena je u izbornu lektiru. Po njoj je snimljena i radio drama, premijerno emitovana na prvom programu Radio Beograda 19. maja 2013. godine.

Premijera prvog srpskog 3D filma očekuje se početkom decembra, pred novogodišnje praznike.

 

Film ''Peti leptir''