Srpske narodne bajke za decu XXI veka

Nagrada Festivala slovenskih knjiga ”Srpskim narodnim bajkama za decu XXI veka”

Podelite sadržaj:

Srpske narodne bajke za decu XXI vekaNakon odličnih ocena kritike i dve značajne domaće nagrade (za “Dečju knjigu godine” na Sajmu knjiga u Beogradu, odnosno, nagrade ULUPUDSA za opremu knjige i doprinos ilustraciji), luksuzno izdanje “Srpskih narodnih bajki za decu XXI veka” juče je u Moskvi ovenčano i međunarodnom nagradom Festivala slovenskih knjiga.

Knjiga je zavredila značajno priznanje moskovskog festivala u kategoriji za najbolju knjigu iz domena istorije i kulture na slovenskim jezicima.

Publikacija “Srpske narodne bajke za decu 21. veka” objavljena je u izdanju “Čarobne knjige” 2012. godine. Pored 19 bajki i mitova prilagođenih estetskim i moralnim normama savremenog građanskog društva, donosi pregršt izuzetnih likovnih radova deset domaćih ilustratora.

Adaptacije poznatih srpskih bajki uradili su pisci David Albahari, Oto Oltvanji, Darko Tuševljaković i dramaturg Aleksandra Glovacki, dok su ilustraacije potpisali: Petar Meseldžija, Dragan Bibin, Aleksa Gajić, Željko Pahek, Siniša Banović, Vladimir Matić Kuriljov, Vanja Todorić, Duško Bjeljac, Goran Josić i Vladislav Pantić.

Na Festivalu slovenskih knjiga nagrađeno je ukupno 20 učesnika, a naročita priznanja dobila su još tri srpska izdavača.

Za zapaženo učešće u prevođenju slovenske književnosti nagrađena je izdavačka kuća “Globosino Aleksandrija”. A za zapažen rad na izdavanju knjiga iz istorije i kulture slovenskih zemalja nagrađene su izdavačke kuće: “Evro Ðunti” i “Kreativni centar”.

Na Festivalu slovenskih knjiga učestvovali su izdavači iz Rusije, Belorusije, Ukrajne, Poljske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Uzbekistana, Moldavije, Latvije, Estonije i Srbije.

 

Srpske narodne bajke za decu XXI veka